- Dette er en lokaliserings beslutning, ikke en investerings beslutning slik jeg forstår det, sier Martinussen til VOL

Fredag ble det kjent at Cermaq ønsker å inngå samarbeid om utredning om ny fabrikk i Steigen. Dette har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra tillitsvalgt i Cermaq Alsvåg, Atle Berntsen.

- Foreløpig har de(Cermaq red.anm) på bakgrunn av endel fysiske parametre funnet ut hvor de mest formålstjenlig bør lokalisere slakteriet. Jeg skal være forsiktig med å si at økonomiske vurderinger nødvendigvis vil endre vesentlig på hvor de kanskje vil bygge et nytt slakteri, men siden det nå allerede vises til hva andre har lagt i av midler må jeg nødvendigvis kommentere dette, sier Martinussen.

- Uenig

Han fikk mandag kritikk fra Berntsen for å ha vært for passiv i lokaliseringsdebatten. Det er ikke ordføreren med på.

- Når økonomien skal vurderes har jeg selvfølgelig spilt inn at vi skal bidra til at prosjektet skal bli så rimelig som mulig ved at vi skal utnytte offentlige finansierings - tilskuddsmuligheter fullt ut. Vi har her nevnt SIVA som en mulighet sammen med annen offentlig støtte til bygging av kaier, eventuell mudring osv. Dette har vi ofte gjort i Øksnes for å bidra til næringsutvikling Imidlertid har vi hatt en forståelse av at det var tidlig å gå i dybden på dette før de skal gå nærmere inn på økonomien i investeringen, sier Martinussen.

Han sier også at det for å ha et tillitsfullt forhold til etablerere er det til tider utfordrende å kommentere i forhold til den kontakten han har med næringsdrivende, så også i denne saken.

- Dette betyr ikke at det ikke har vært lagt ned betydelig arbeid i forhold til ei nyetablering. Selvfølgelig vil saken bli fulgt opp i fortsettelsen inntil selskapet har fattet ei endelig beslutning. Øksnes vil være en utmerket kommune å etablere seg i med tanke på den kompetansen som forefinnes i kommunen.  Vi har også bygd opp en infrastruktur i Øksnes som ikke finnes i landsdelen forøvrig, sier Martinussen.

Hvor det hele ender er uansett i det blå.

- Men uansett hvor mye vi bidrar med i form av tilrettelegging fysisk og økonomisk må jeg erkjenne at til syvende  og sist så er det selskapet som tar den endelige beslutningen, hevder Martinussen.