Kommunestruktur - Flertalls vedtak i de enkelte kommunene må være helt avgjørende når Stortinget til slutt skal behandle saken.

Allerede i november i fjor fikk jeg med meg 4 av formannskapets medlemmer på at kommunestyret skulle ha seg forelagt en egen sak om folkeavstemming, og når saken ble behandlet i kommunestyret en måned senere stilte hele kommunestyret seg bak forslaget jeg fremmet i formannskapet.

I siste kommunestyremøte den 25. august hadde Øksnes tverrpolitiske liste med et forslag om

at Øksnes også i fortsettelsen skal bestå som egen kommune, og at vi skal se nærmere på hva konsekvensene vil være ved at vi nå har vedtatt at vi skal bestå som egen kommune.

Men kampen er ikke vunnet med dette.

Et stort flertall på Stortinget har sagt at kommunesammenslåinger skal være frivillige, og at kommuner som beslutter at de ikke ønsker sammenslåing skal respekteres.

Det viktigste ved reformen er at de beslutningene kommunene treffer får stor legitimitet i befolkningen. Utgangspunktet for det videre arbeid må være at endringer i kommunestrukturen må komme nedenfra og være reelt frivillige. Det må ikke være slik at vi blir avspist med for eksempel mindre overføringer for å bli presset inn i en løsning vi ikke ser oss tjent med

Innbyggerne har en soleklar demokratisk rett til å bestemme over utviklingen av sine lokalsamfunn og det må regjering og Storting ta til etterretning