Det er magasinet Friluftsliv som i samarbeid med lesere, Friluftrådets Landsforund, Statskog og Helsport i høst har kåret Norges fineste tur.

- Dronningruta har fått klart mest stemmer, og Remi Vangen står som vinner av turutstyr for 15.000 kroner fra Helsport, skriver friluftsliv.no.

Dronningruta i Øksnes var nominert som en av ti kandidater. De øvrige turene var blant annet Kjerag, Nordberg Fort til Lista Fyr, Mørkgonga i Oslomarka, Fuglhuken i Lofoten, Røa i Femundsmarka.

Dronning Sonja gjennomførte turen langs fjære og fjell mellom Stø og Nyksund da hun besøkte Vesterålen i 1994 - derav navnet på turruta.

Dronningruta må imidlertid dele førsteplassen med Røa i Femundsmarka. Avtemningen ble nemlig startet på nytt noen dager før avgjørelsen skulle falt - da med Røa i ledelsen. Derfor ble det altså kåret to vinnere.

Vesterålens høyeste fjell, Møysalen, ble i 2009 kåret til landets flotteste turopplevelse av friluftsmagasinets UTEs lesere. Det førte til stor oppmerksomhet og mye besøk. I fjor var TV Norges 71 Grader Nord der, høyst sannsynlig som et direkte resultat av kåringen.