Hvalforsker og spekkhoggerekspert Tiu Similä har lett etter hvalungen ved et oppdrettsanlegg i nærheten av Toftenes sjøhuscamping. Der har den oppholdt seg de siste dagene.

Similä fant ikke spekkhuggeren i dag, og håpet den endelig hadde funnet flokken sin.

SE VIDEO: Babyhvalen ser deg dypt i øynene. Så begynner den å skrike.

Rørte på seg

Rundt klokka 13.00 lørdag ble kvalungen imidlertid observert på grunt vann, kun én meter fra land ved Instøya rett ved Alsvåg. Se video i sidespalten.

– Jeg og samboeren min var på besøk hos foreldrene mine da jeg oppdaget at det lå noe i vannkanten. Det var bare å hive på seg klærne og gå ut for å se hva det var, forteller Kristoffer Larsen.

De fikk se en liten spekkhogger som rørte litt på seg.

– Da vi begynte å prate reagerte den og karet seg litt lengre ut til en stein. Den lå bare helt i ro. Vi hørte skrik fra den, forteller Larsen.

Kvalungen lå der i rundt ti minutter før den svømte videre. Det hele ble en spesiell opplevelse for Larsen og samboeren.

– Vi bor på hjemstedet hennes Tønsberg nå. Hun har aldri sett en hval før, så det var spesielt å se den én meter fra land, forteller Larsen.

Lørdag ettermiddag var spekkhogger-ungen tilbake omtrent ved samme sted.

– Trasige nyheter

Spekkhogger-ekspert Tiu Similä er ikke glad for å høre om at hvalen er funnet ved land.

– Nei, det var trasige nyheter. Jeg hadde håpet at den var gjenforent med familien sin, sier Similä, som bor i Bø.

Ifølge eksperten lager spekkhuggere skrik for å kommunisere med flokken.

– Ungen forsøker nok å få kontakt med flokken sin igjen, men det kan hende den er så sulten nå at den skriker etter mat. At den nå ligger på grunt vann opp mot fjæra er bekymringsfullt. Den har svært dårlige odds for å overleve nå, sier Similä.

– Svært uvanlig

Hvaleksperten den siste måneden vært på hvalleting utenfor Andenes og Senja sammen med National Geographich.Flokkene med spekkhoggere er nå observert utenfor Bø, mens de følger silda sørover. Det er dermed trolig at flokken til hvalungen er et godt stykke unna nå.

– Det er utrolig uvanlig at unge spekkhoggere observeres alene i fjæresteinene. Unge dyr holder tett kontakt med moren. Spekkhoggere lever i familieflokker. Et voksent dyr kan være én til to kilometer fra flokken, men utpå havet har jeg aldri sett at unger har vært utenfor flokken, så dette er svært uvanlig, sier Similä.

Kan mates

Da hvalungen holdt til ved oppdrettsanlegget ved Toftenes hadde den blitt matet med småsei av dem som jobber ved anlegget.

– Hele denne historien er hjerteskjærende. Man kan forsøke å gi ungen nødhjelp med å mate den, for den klarer ikke fange fisk alene i så ung alder, sier hvalforskeren.

– Må vi bare la naturen gå sin gang?

– Det kan hende at det er best å avlive den, men jeg vet ikke helt hvem som kan ta den avgjørelsen. Viltnemnda kanskje, sier Similä.

Kanskje fiskeriminister Elisabeth Aspaker har svaret. Hun besøker for tiden Skreifestivalen på Myre.