Ved en trafikkontroll på E10 ved Gullesfjord trafikkstasjon kjørte øksnesmannen vogntog bestående av lastebil og tilhenger, uten å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider.

Det viste seg at mannen hadde montert et bord på lastebilens dashbord.  På bordet sto en datamaskin. Dette var kontrollørene lite begeistret for, og skrev ut en bot på 5.000 kroner. Om mannen nekter å betale, venter ti dager i fengsel.

Stjeler oppmerksomhet

- Dette ser Statens Vegvesen veldig alvorlig på. De valgte derfor å anmelde dette til oss, sier politijurist Elisabeth Nutti i Midtre Hålogaland politidistrikt til VOL.

Ifølge politijuristen er farepotensialet stort når føreren av et vogntog ikke har tilstrekkelig utsikt fra førerplass.

- Å kjøre med et lite bord på dashbordet, med en datamaskin som står åpen, gjør at utsikten hindres og blindsonen økes. Det å kjøre med et en pc på et bord på dashbordet tar dessuten oppmerksomhet vekk fra det man skal ha oppmerksomhet på, sier Nutti.

- Burde mistet lappen

Avisa Nordlys har snakket med kjørelærer Tom Are Salberg som er overasket over at sjåføren fortsatt har førerkortet i behold.

– Man kan jo spørre seg hvorfor sjåføren velger å kjøre med oppslått PC på dashbordet? Er han på Facebook mens han kjører? I så tilfelle skulle han ha mistet sertifikatet, og funnet seg et annet yrke der han kunne stått i ro, sier Salberg til Nordlys og fortsetter:

– La oss si at denne maskinen veier fem kilo. Ved en kollisjon i 80 kilometer i timen, vil maskinen veie ett tonn på grunn av energien som skapes. All løsmasse inne i hytta vil være potensielt dødelig ved en kollisjon, sier Salberg.

Også en 21-åring fra Sortland hadde uregelmessigheter med kjøretøyet sitt under en trafikkontroll. Han fikk 2.400 kroner i bot eller fem dager i fengsel for å ha ettermontert xenonlys, uten at dette var godkjent av Statens Vegvesen.