Det brygger igjen opp til skolekamp i Øksnes etter atrådmannen nok en gang foreslår å legge ned Strengelvåg skole, samtungdomstrinnet i Alsvåg.

Da saken var oppe til behandling i kommunestyret i fjor ble den utsatt med bestilling om en pedagogisk utredning - i tillegg til rapporten fra Norconsult som viste et innsparingspotensiale på syv millionerkroner årlig ved å slå sammen enheter.Denne er nå klar.

Med bakgrunn i utredningen konkluderer rådmannen med at en større enhet på Myre vil kunne bidra til å samle fagmiljø og derved bedre læringsmiljøet i Øksnesskolen.

- Større enheter kan utnytte lærerens kompetanse på en annenmåte enn mindre enheter er i stand til, skriver rådmannen.

- Dersom dagens skolestruktur blir videreført vil det bety reduserte sosiale nettverk for elevene og redusert fagmiljø blantlærerne. En strukturell endring mot færre og større enheter vil bety at skoleneslipper å sammensette grupper fra forskjellige årskull. Det vil igjen gi enøkning i antall elever og deres sosiale miljø blir større. I tillegg løftes detfram at større fagmiljø for lærere vil være gunstig for flere valgfag -eksempelvis språk - og derved bedre resultater generelt, heter det i utredningen.

At barnetrinnet ved to største skolene i kommunen kommer best ut på nasjonale prøver, kan være enindikator på at klassemiljø og fagmiljø blant lærere er bedre når mangfoldet erstørre, skrives det i utredningen.

- Det forteller oss ikke at skolestørrelse har en betydningfor våre barns ferdigheter, men peker i den retning, heter det.

Det pekes også på at fødselstallene i kommunen går i negativ retning. - En skole alene kan ikke danne bærekraft i ei lokal bygd. Det må også fødesbarn inn i bygda, skrives det. Innstillingen fra rådmannen hadde første stopp i hovedutvalg for skole ogkultur (HUSK) torsdag - men her ble behandlingen utsatt til mandag. Til den tidhar HUSK i sitt vedtak bedt rådmannen svare på følgende spørsmål:

Skoleskyss:

  • Hva betyr økt kvalitet i skoleskyss?

  • Hva er akseptabel transporttid for elever i forhold til alder?

  • Hva vil kostnaden være ved økt kvalitet i skoleskyssen?

Kretsjustering:

  • Hva innebærer dette i faktisk elevtall for den enkelte skole?

  • Det bes om at det fremlegges nytt geografisk kart for nye kretsgrenser

  • Skal kretsjustering gjelde for alle elever ved oppstart skoleår 2015 eller bare for nye skolebegynnere?

  • Vil kommunalt oppnevnt kretsgrense overprøve opplæringslovens krav om nærhet til skolen?

  • Hvor mange grupperom og klasserom er det for 1-7 trinn ved Myre skole i dag? (etter renovering)

  • Hvor mange grupperom og klasserom vil trenges på Myre skole ved rådmannens forslag om å flytte Strengelvåg skole til Myre?

  • Samme spørsmål ved å flytte Sommarøy skole til Myre?

  • Ønsker dette satt opp skjematisk som viser antall elever og rombehov.