Forsvarssjefen la torsdag i forrige uke frem sitt Fagmilitære råd. Her ble det foreslått å kraftsamle basene i landet for å gi Norge et realistisk motstandsdyktig forsvar i en krisesituasjon. I forslaget ble det foreslått å blant annet legge ned Orionbasen ved Andøy Flystasjon, samt å legge den operative delen av Kystvakta på Sortland til Ramsund og ledelsen til Bergen.

Forsvarssjefens råd skal nå videre behandles politisk og understreker at han ikke har tatt samfunnsmessige eller andre faktorer inn i sin vurdering.

- Det er selvfølgelig en rekke andre faktorer enn de fagmilitære som er viktige her. De har ikke jeg blitt bedt om å vurdere, de har jeg ikke vurdert, men en må definitivt erkjenne at her ligger det andre forhold som kommer til å påvirke den endelige beslutningen, sier forsvarssjefen.

Les også: Vil legge ned på Sortland og i Andøy

Se videointervju med Forsvarssjefen i videovinduet.

- Anledning til å stille spørsmål

Mandagen gikk i hovedsak til å møte de som de foreslåtte nedleggelsene vil gå ut over.

- Det har vært en dag hvor jeg har besøkt Kystjegerkommandoen og andre avdelinger i Harstad, Orionbasen i Andøy og Kystvaktbasen på Sortland. Jeg har fått anledning til å forklare alle de ansatte hvorfor det er blitt som det er blitt. De har fått anledning til å stille spørsmål i tillegg til å komme med sine synspunkter på hvorfor de mener disse stedene bør bevares slik de er i dag, sier Bruun Hanssen da han slår av en prat med VOL på slutten av sin reise, mandag.

Les også: - Et juridisk problem å flytte Kystvakta

- Som forventet

- Hvordan har mottakelsen vært?

- Mottakelsen har vært som forventet. Det er klart at når jeg anbefaler en nedleggelse av baser så påvirker det e som tjenestegjør der. De har stor lojalitetsfølelse til sin avdeling. Dette påvirker de som enkeltindivider og som familie og det er ingen hyggelig beskjed å få og du får negative reaksjoner. Det har jeg opplevd, men det var også forventet.

- Helhetlig vurdering

Et av argumentene han har møtt er at Kystvaktbasen på Sortland er en av de mest effektive i Forsvaret. Hvorfor da legge ned?

- Vi har mange baser i forsvaret. Vi vurderer basene med det formålet å få et effektivt forsvar som helhet. Det er lagt til grunn et par områder som vi vil prioritere og det vil bli våre operative viktige infrastrukturområder. Hovedbasene i forsvarsgrenene og de basene som er understøttet og sammenfaller med vår sivile infrastruktur. Det som faller på utsiden av dette har vi anbefalt avviklet når det er økonomisk hensiktsmessig. Der er også Sortland inkludert, sier Bruun Hanssen.

Sortland nedlagt i 2018

Det er nå opp til Storting og Regjering å bestemme hvilke av rådene de velger å følge. Om de velger å legge ned Kystvaktbasen på Sortland, kan det skje raskt.

- Allerede i dag understøttes Kystvakta mye rent praktisk fra Ramsund. Sortland er dermed en av de basene vi kan legge ned forholdsvis raskt, uten at det går ut over den daglige driften eller kompetansen. Vi har sagt at det er hensiktsmessig allerede i 2018 å legge ned basen her.

Les også: - Krevende for de ansatte

- Ikke et juridisk problem

Lars Fause som jobber i Statsadvokatembetet i Troms og Finnmark har de siste dagene uttalt seg i media og til VOL at å flytte ledelsen sørover vil være noe som vil føre til juridiske problemer i håndhevelsen av det arbeidet Kystvakta gjør som politimyndighet på havet. Forsvarssjefen deler ikke det synet.

- Jeg avviser ikke krigsadvokatens synspunkter. Men jeg understreker at vi har hatt lang tradisjon for å ha kystvaktskvadron sør, den gang vi hadde to skvadroner, integrert i Sjøforsvarets base i Bergen. Slik at den autonomiteten KV Nord har hatt her på Sortland ikke har vært en selvfølge i hele Kystvakta.

Han mener også at ikke Kystvakta blir svekket i forhold til Kystvaktloven ved en samling som foreslått fra Fause.

- Teknologi gjør det mulig

Fause sier han sår tvil om Kystvakta vil klare å holde en god nok dialog med påtalemyndigheten i nord ved en flytting.

- Akkurat det deler jeg heller ikke synspunktet med Fause. Det vil være en administrativ og teknisk understøtteles av fartøyene fra Ramsund. Kontakt med en ledelse i Bergen er ei heller problematisk med dagens moderne teknologi.

- Mister ubåt-overvåkning

Når det gjelder Orionbasen i Andøy forstår han frustrasjonen blant de ansatte og befolkningen, men han mener det ikke er en annen utvei om en skal kunne gi Norge et reelt forsvar i fremtiden. Et av grepene er å legge ned Orionbasen i Andøy i 2021 og fase ut Orion før den tid. Orion vil da bli erstattet av satelitter, overvåkningsfly og fjernstyrte droner.

- Det vi mister med en slik ordning er muligheten til ubåtoppdagelse som Orion står for i dag.

Les også: - Nå er det alarm og kode rød ved Andøya Flystasjon

- Kun fagmilitært vurdert

- Det manes til kamp for Orion i regionen, hva synes du om det?

- Jeg har gitt en ren fagmilitær vurdering. Det er valget mellom ulike baseområder i Nordland. Der valget ved forrige korsvei var Evenes. Det valget har vi respektert. Derfor er konklusjonen å kraftsamle flyaktiviteten fra Evenes, sier han og legger til.

En endelig avgjørelse i saken vil bli tatt i løpet av våren 2016. Storting og Regjering vil da se på anbefalningen fra Forsvarssjefen opp mot andre hensyn. Det har ikke tidligere skjedd at et fagmilitært råd har blitt fulgt til punkt og prikke.