Daglig pendler en rekke vesterålinger mellom kommunene i regionen. Den største pendlergruppen fra Sortland går sørover til Hadsel, mens den nest største går til Øksnes.

Produksjonsdirektør Arne Otto Olsen har pendlet mellom Sortland og jobben hos Biomar på Myre helt siden 1987. Det tilsier over 700.000 kilometer til og fra jobb.

– Jeg tror folk er innstilt på å være mobile. Men det krever god veistandard, også innad i regionen. Det har vi ikke i dag. Det er ikke bare å tenke veistandard ut av Vesterålen – det er vel så viktig å tenke helhetlig på regionen, mener han.

Da han fikk jobben hos Biomar, var han og hans familie allerede i ferd med å etablere seg i Sigerfjord.

– Kona har jobbet 30 år i Sortland kommune, derfor ble det slik.

– Du blir ikke lei av å kjøre bil?

– Nei, det er ikke slitsomt. Jeg kan telle på éi hand da veien har vært lang. Jeg bruker transportetappen positivt. På vei til Myre tenker jeg på hva jeg skal gjøre på jobben. På hjemturen visker jeg ut arbeidsdagen og klarner hodet, fastslår Olsen.

Kom tilbake

Produksjonssjef Arne Vilmar Larsen kommer egentlig fra Øksnes Vestbygd og er nå bosatt på Sortland. Han startet sin Biomar-karriere allerede i 2001, men flyttet så ut for andre jobber og videre utdannelse. Han er nå utdannet fiskerikandidat og kom tilbake til Sortland i 2010. Larsen har syv år med pendling bak seg.

I dag jobber han med målstyring, at alt går rett for seg i produksjonen og han ser på forbedringspotensialer.

Kona er også utdannet som fiskerikandidat og jobber for Holmøy-konsernet på Sortland.

– Er det bare konas jobb som gjør at dere ikke er bosatt i Øksnes?

– Jeg tror nok vi ville trives i Øksnes, men det er «safere» å bo på Sortland. Byen ligger midt i regionen og har tilbud du ikke finner i Øksnes.

Larsen blir ikke lei av å kjøre bil, og ser fortsatt for seg en fremtid hos Biomar.

– For meg er det ikke mange som kan tilby en slik totalpakke. Og jeg har en viss fleksitid og i tillegg hjemmekontor enkelte dager. Frihet under ansvar. Og i selskapet har jeg hatt fire ulike stillinger. Å få rotere er en styrke og en av årsakene til at jeg er her, konkluderer Larsen.

Resepter

På et annet kontor finner vi formuleringsansvarlig Gunnar Høvde, også han bosatt på Sortland. Han har snart åtte år bak seg i bedriften og har ikke vurdert flytting til Øksnes.

– Vi er vant å bo i en større by, har familie i Øksnes Vestbygd og i Harstad, så da er Sortland nærmere og har litt mer å tilby. Og kona jobber på Sortland.

Hans jobb er å utarbeide resepter, sette sammen og følge opp innholdet i fôret.

– Endres sammensetningen ofte?

– Den justeres opp mot råvarekvaliteten, men er ofte en balansegang mellom økonomi og produksjon. Konkurransen er hard i en tøff bransje med overproduksjon og med små marginer.

Ett- og toøringene blir viktig per kilo, konstaterer Høvde.

Laborant

På laboratoriet finner vi laborant Linn Warem fra Sortland, som har jobbet i bedriften siden i mai i fjor. Hennes oppgave er å kontrollere produktet. Heller ikke Warem har vurdert flytting. Samboeren jobber på Melbu og derfor pendler de hver sin vei, med Sortland som et naturlig utgangspunkt.

– Jeg blir ikke lei av å kjøre. Det er koselig og lite trafikk. Men på vinteren kan det være vanskelig over fjellet. Hadde det vært et kollektivtilbud som passet med arbeidstiden, ville jeg benyttet meg av det, sier Warem.

Totalt reiser 529 personer daglig fra sitt bosted i Sortland, til arbeidsstedet i andre kommuner. 769 personer pendler fra Hadsel, Bø, Øksnes og Andøy til Sortland.