– Jeg har vanskelig for å se hvordan en skal spare penger i Forsvaret ved å flytte Kystvakta fra Sortland, sier Ljunggren.

Forsvarssjefens Fagmilitære råd foreslår å legge ned Kystvakta på Sortland. Ledelsen skal etter forslaget legges til Håkonsvern i Bergen, mens teknisk og praktisk støtte for skipene skal utføres fra Ramsund. Forslaget skal opp til politisk behandling på regjerings- og stortingsnivå i første kvartal neste år.

Les også: Har kun vurdert de fagmilitære aspektene

– Dyre investeringer

Kuttene kommer for å spare penger totalt sett over tid. Forsvarssjefens argument er at til tross for at Kystvaktbasen på Sortland hvert år holder seg innenfor et budsjett på 12,5 millioner kroner så vil kostnadene for vedlikehold og nybygg på Sortland bli for dyrt over tid. Ljunggren på sin side, kjøper ikke dette argumentet.

– Jeg skjønner ikke hvordan en kan spare penger ved å flytte Kystvakta på lang eller kort sikt. Om en flytter Kystvakta må en bygge nye spesialtilpassede brygger og anlegg i Ofoten for å kunne ta imot skipene. Det er ikke mange år siden det ble gjort den samme jobben på Sortland. Investeringene for å gjøre det samme en annen plass vil være i hundre millioner kroners-klassen, sier Ljunggren.

Les også: - Juridisk problem å flytte Kystvakta

– For tidlig

– Tror du det ligger andre motiver bak disse kuttforslagene? Rett og slett at en ønsker å belyse hvor ille Forsvaret er stilt?

- Jeg synes det er for tidlig å spekulere i det. Vi ser jo at Nord-Norge bortsett fra Ofoten-regionen er hardt rammet av forslaget. Det er for tidlig å gå inn å si at vi må beholde dette eller dette. Men jeg har fått argumentene for at Kystvaktas base på Sortland skal bestå fra Tove Mette Bjørkmo, og jeg er enig i de argumentene. Samtidig er det som sagt for tidlig å konkludere. Det er det vi nå skal gjøre frem mot våren, sier Ljunggren.

– Vanskelig å forstå

Ljunggren sier hun heller ikke forstår hvordan en kan kutte så kraftig i nord, med tanke på den politiske situasjonen internasjonalt.

– Jeg er opptatt av beredskapen i nordområdene og vil at Kystvakta skal ha kortest mulig seilingstid til nordområdene og Barentshavet, sier Ljunggren og fortsetter.

– Jeg synes ikke Forsvarssjefen i stor nok grad har sett på trusselbildet internasjonalt og hvor konflikter kan oppstå, sier hun.