Verden markerte psykiskhelse-dagen 10. oktober. Tirsdag markerte Svein Robert Vestå dagen sammen med de ansatte hos Sortland Caravan. Fokuset var å snakke om psykisk helse for menn.

– Store gutter gråter ikke, sier Vestå innledningsvis.

Gutter skal være store og sterke

Vi er vokst opp der gutter skal være store og sterke, mens jentene er mer følsomme og åpne. Dette resulterer i at det er flere og flere gutter som tar sitt eget liv.

– Det er 500 selvmord i året i Norge, 400 av dem er gutter, sier Vestå.

I Sortland får de rundt 200 til 300 henvendelser i året angående psykiske problemer. Vestå understreker i praten med de ansatte at det er viktig å snakke med familie, venner og kollegaer.

– Det er ikke farlig å snakke om følelsene sine, sier han.

– Veldig viktig tema

Dette opplegget var arrangert i samarbeid med markeringen av verdensdagen for psykisk helse, men Vestå ser ikke bort i fra at dette er noe som de kan gjøre flere ganger.

– Vi tar den erfaringen fra i dag med oss videre, men det er et veldig viktig tema. Kanskje vi gjør det igjen under folkehelseuken, sier Vestå til VOL etter foredraget.

Han mener oppdragelse og media har mye å gjøre med at det er store forskjeller for menn og kvinner i psykisk helse.

– Kvinner har mange forskjellige magasiner en må følge med på, mote, sminke og kropp. Mens vi menn har Vi Menn og jakt- og fiskeblader, sier Vestå som et eksempel under foredraget.

– Hva er det å være macho?

Han synset det er dystre tall for menn og psykisk helse.

– Menn skal være macho, men hva er det å være macho? Det er litt misforstått. Man trenger ikke blålys for å ringe til legen, sier han.

Viktig å få informasjon

Det er viktig å få informasjon om psykisk helse, og Vestå vil også snakke med skoleelever om akkurat dette.

– Vi jobber mer bevisst nå, barnehager har begynt å snakke om det. Jeg vil gjerne til skoler, og da ikke bare til videregående, men også barne- og ungdomsskoler, sier han.

Vestå mener det er viktig å komme i forkant, og at bedrifter vil vinne på å være flinke på personalpolitikk.

– Jobb og privatliv henger sammen, så det er viktig å kunne snakke sammen, sier han.