Lysene i Strandgata skulle etter planen vært ferdig i oktober. Forsinkelser i arbeidet har imidlertid gjort det slik at de først er klare for overlevering fredag denne uka.

Les også: Endelig blir Sortland opplyst

Kan dimmes

Ifølge enhetsleder for teknisk tjenester, Gerard Zuidhoek (bildet), vil lysene ta hensyn til juledekorasjonene som kommer opp om ikke lenge.

– Systemet får dimming, slik at når julelysene tennes, vil ikke gatelysene forstyrre dem, sier Zuidhoek.

Han garanterer for at de nye lysene holder god kvalitet.

– Samtlige områder som vi nå utbedrer i forbindelse med lysinvesteringsplanen på 6,2 millioner kroner, er lysberegnet. Det vil si at de skal være innenfor de kravene som stilles i forbindelse med biltrafikk og fotgjengere, sier Zuidhoek.

Les også: Flere av lysene må monteres på veggene

Lite budsjett

Blåklokkelysene i Sjøgata vil imidlertid være mørklagt ennå en stund.

– Det var usikkert om hva som var bakgrunnen for at de er mørke. Vi vurderer å skifte alle pærene ut med LED-lys. Foreløpig er det en halv million kroner i budsjettet for investering, så det er høyst usikkert om det er rom for en utskiftning i 2016, sier enhetslederen.

Driftsbudsjettet vil trolig bli på rundt 600.000 kroner. Dermed må teknisk enhet velge med omhu hvilke lys som bør repareres.

– Lista over områder som trenger vedlikehold er lag. Øvermarka er en saga for seg selv. Der har det vært mørke lys i flere år. Problemet er at det koster nærmere en halv million å reparere 13 gatelys, siden kabelen i bakken trolig må skiftes. Så er spørsmålet om disse 13 lysene er viktigere enn vedlikehold som gir lys i langt flere pærer andre steder. Det gjør vondt uansett hvilken finger man skjærer seg i, sier Zuidhoek.