I Forrige uke ble det offentliggjort at Kjetil Paulsen blir hedret med egen bronsestatue som skal stå på torget i Sortland.

Bakgrunnen for hederen er at Paulsen har lagt ned en uttrettelig innsats for å holde Sortland fri for søppel gjennom 20 år, noe komiteen «La oss hedre Kjetil Paulsen» ønsker å markere.

– Gjort mye positivt

Det er Øksnes-kunstneren Anne-Kirsti Thoralfdotter Lind, som er engasjert for å lage statuen. Fredag formiddag møtte kunstneren og Paulsen hverandre for første gang.

– Det er veldig hyggelig å møte deg. Du har gjort utrolig mye positivt for Sortland, uttrykte en rørt kunstner.

Hovedpersonen selv virket litt forlegen over alt oppstyret, men fortalte at han så frem til å være med på prosjektet.

Overrasket

Thoralfdotter Lind legger ikke skjul på at hun ble veldig overrasket da hun fikk forespørselen om å lage statuen av Paulsen.

Det er ikke akkurat et vanlig prosjekt. Jeg tenkte først i mitt stille sinn at jeg har veldig mye å gjøre, men bestemte meg for å si ja. Han er en spesiell person som har gjort mye bra for Sortland, sier hun.

Øksneskvinnen hadde fått tilsendt bilder av Paulsen før det første møtet fant sted fredag. Ut fra bildene hadde hun gjort seg opp en mening om personligheten til sortlandsmannen. Inntrykket ble forsterket da hun traff ham.

– Han har mye karakter og et svært uttrykksfylt ansikt, understreker hun, og legger til at utformingen av statuen i hovedsak vil basere seg på bilder, i tillegg til noen møter mellom kunstner og objekt.

«Søppelplukkende statue»

Statuen av Kjetil Paulsen blir en helfigur som i så stor grad som mulig, skal visualisere den innsatsen han har lagt ned for å holde Sortland rent.

– Den skal vise Kjetil mens han plukker opp et papir med klypa. På papiret han plukker opp, skal det stå noen ord om forsøpling. Jeg for meg at statuen skal stå på bakkenivå slik at den kan «ha kontakt med folket», akkurat slik Kjetil har hatt, forklarer Thoralfdotter Lind.

Gips

Statuen skal modelleres i gips, noe som kan være en utfordring selv for en erfaren kunstner.

– Man må jobbe veldig raskt fordi gipsen stivner fort. Det er derfor viktig at jeg gir hundre prosent av meg selv slik at hele statuen blir så autentisk som mulig. Det er mange detaljer å passe på, for eksempel hendene, som må være helt like, presiserer Thoralfdotter Lind engasjert.

Når gipsarbeidet etter hvert blir ferdigstilt, blir modellen sendt bort for at armeringen skal sveises.

– Kjenne på hans sjel

Avdukningen av statuen finner sted 24. september neste år. Thoralfdotter Lind har mye arbeid foran seg og regner med å være ferdig først i juni.

– At det blir veldig mye arbeid er det ikke tvil om.  Jeg skal tross alt forme en annen person. Da må jeg gå fra meg selv, over til den andre personen og kjenne på hans sjel. På den måten kan jeg fange uttrykket hans.  Samtidig er det viktig at han blir fremstilt som en ekte og levende person, og ikke en karikatur, utyper hun.

– Mye styr

Hovedpersonen selv synes det er voldsomt at han skal stå modell for en statue, men gleder seg samtidig til å se det ferdige resultatet.

– Det er litt mye styr, men jeg synes ikke det er noe skummelt og gleder meg til å se statuen når den er ferdig, slår Kjetil Paulsen fast.

Les også: Se Kjetil Paulsen på VGTV