– Vi var nødt til å ta grep. Det blir litt det samme som om vi ikke har penger til reparere lekkasjen til vannledningen, men vi må gjøre det likevel, understreker rådmann i Sortland kommune, Rolv Lossius.

Ifølge rådmannen, avdekket en vedlikeholdsbefaring på bygget, svært store skader på fundamenteringen. Det kunne i verste fall føre til at hele bygget skled ut til sjøen.

– I kommuneloven heter det at vi skal drive verdibevarende arbeid. Når bygningsmassen var i ferd med å rase ut i sjøen, måtte vi gå inn å gjøre reparasjonsarbeid for å forhindre at verdien av brygga skulle forringe ytterligere, sier han.

Beklager ordlyden

Lossius beklager derimot at ordlyden i budsjettreguleringa ikke var optimal.

– I budsjettreguleringa så det ut som at pengene skulle brukes, men at de var brukt, og den ordlyden beklager jeg, slår rådmannen fast.

Problematisk

Geir Magne Halvorsen i Sortland Høyre, mener det er problematisk at midlene til Jennestad brygge alt er brukt.

– Når man får sånn presentert, forventer man i utgangspunktet at dette ikke er penger som er brukt før det er vedtatt i kommunestyret. Det var mange i kommunestyret som oppfatta at det ikke var tilfellet. Det ble også stilt spørsmål til om det var en investeringssak, og ikke en driftssak, forteller han.

For stram økonomi

Halvorsen har ikke problem med å forstå at Jennestad brygge hadde behov for akutt vedlikehold.

– Når rådmannen sier at det er akutt, må man tro på det. Det skjer fra tid til annen at det oppstår akutte tilfeller. Status per i dag er uansett at pengene er brukt, og det får man ikke gjort noe med. Men å fortsette å bruke pengar på Jennestad brygge når man har såpass stram kommuneøkonomi, mener vi ikke er rett, sier han.

Høyre og Halvorsen mener den beste løsningen er å selge brygga.

– Vi mener at det ikke er en prioritert oppgave for Sortland kommune å holde den. Nå ligger det inne en million til vedlikehold for neste år, en sum som fort kan bli enda høyere, slår han fast.

Vil ha brygga i stand

Åsa Elstad ved Museum Nord, som drifter Jennestad handelssted for publikum om sommeren, mener det er viktig å få brygga i best mulig stand.

– Det er viktig at brygga er i god stand forteller Elstad, som ikkje kjente til at det sto så dårlig til med det gamle bygget.

– At den holder på å rase ut i sjøen hørtes veldig dramatisk ut. Men vi forholder oss uansett til hva kommunen sier, understreker Elstad.

Dronning Sonja

En annen som er opptatt av Jennestad brygge, og det som er rundt, er selveste Dronning Sonja. Hun var der i forbindelse med separatutstillingen sin i sommer.

Hermod Høwe, som var på slottet i begynnelsen av oktober i forbindelse med at han fikk medalje for lang og tro tjeneste som ildsjel, kom da i snakk med dronninga.

– Hun var veldig opptatt av Jennestad og det gamle handelsstedet, og mente bygningen måtte settes ordentlig i stand. Hun ga meg derfor klar beskjed om at jeg skulle bringe den beskjeden videre til lokale myndigheter, noe jeg har gjort, slår Hermod Høwe fast.

Når Sortlandsavisa tar kontakt med slottet for en kommentar til dronningens oppfordring, lyder beskjeden at de ikke har for vane å referere hva som blir sagt i private samtaler.