Tallene fra Vinmonopolet viser en nedgang i alkoholsalget på Sortland på 5,7 prosent fra januar til september i år, sammenlignet med fjoråret.

I de tre første kvartalene i 2014 solgte polet på Sortland storsenter 222.000 liter med drikkevarer, mens tallet i år var på 209.000 liter, en nedgang på 13.000 liter.

Merker Bø-pol

Av 306 vinmonopol i Norge er Sortland nummer 44 på lista over polene med størst nedgang i omsetningen.

I dag har alle kommuner i Vesterålen eget pol, men Sortland skiller seg ut med klart størst nedgang. Stokmarknes hadde en nedgang på 0,7 prosent i samme periodene. Nedgangen på Myre var på 0,1 prosent, Andenes på 2,9 prosent og Lødingen på 1,6 prosent.

Butikksjef Marianne Breivik på Sortland mener den klare årsaken er at Bø fikk sitt eget vinmonopol i mai i år.

– Vi har merket godt at det er færre kunder her. Det var til Sortland bøfjæringene dro for å handle polvarer. Polene på Myre og Stokmarknes har nok ikke merket noen særlig nedgang i salget som følge av at Bø fikk pol, sier Breivik.

Hun legger til at det ikke er første gang polet på Sortland merker nedgang, på tross av økt salg på landsbasis.

– Vi merket også klart færre kunder da Lødingen og Myre fikk pol, selv om polet var i vekst ellers i landet.

Nasjonal nedgang

Men det er ikke lenger typisk for bare Sortland at det går nedover i salget. På landsbasis hadde Vinmonopolet, etter mange år med vekst, en salgsnedgang på 1,8 prosent de tre første kvartalene i år.

– En slik nedgang har vi aldri sett før i nyere tid, sier administrerende direktør Kai Henriksen i Vinmonopolet til Aftenposten.

Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet sier til SortlandsAvisa at nye kvoteregler er årsaken. For eksempel økte taxfree-salget på Gardermoen med hele 13 prosent i første halvår, til tross for at krona er svekket.

– Nesten alle butikkene våre har en nedgang i salget. Det skyldes at økt innreisekvote på vin ble innført i fjor, og det har ført til at folk handler mer på utenlandsreiser. Jeg tror ikke nordmenn drikker noe mindre.

Han tror altså ikke lavkonjunktur eller økt arbeidsledighet i landet har noe å si for nedgangen.

– Vinmonopolet blir ikke særlig preget av konjunkturer. Vi selger like mye alkohol uansett hvordan det går med landet, sier Bing Lorentzen.

– Det er bare at i gode tider drikker vi champagne, i dårlige tider drikker vi blankt brennevin, spøker han.

Snart høytid

Men nedgang eller ei. Det nærmer seg høytid, også i polsalget.

– Vi pleier å si at vi har 13 måneder i Vinmonopolet. To av dem er i desember. Vi har like stort salg i julemåneden som i to vanlige måneder til sammen. Vi nordmenn drikker veldig mye når vi har fri og ferie og drar på mange festlige lag, sier kommunikasjonsdirektøren.

Det merkes også på Sortland.

– Desember er kjempeartig, da er det fullt trøkk. Juleøl går det mye av, det gjør det også av akevitt, naturlig nok. Vi har merket en nedgang i konjakk, av en eller annen grunn. Det kan være at flere går over til vin i stedet, sier butikksjef Breivik på Sortland.