– Jeg synes det hørtes veldig artig ut og bestemte meg for å melde meg på, forteller 14 år gamle Kristin Jakobsen.

Hun var en av flere ungdommer som deltok på et breakdance-kurs i Kulturfabrikken på Sortland, onsdag kveld.

Jakobsen synes at bevegelsene ikke alltid var like enkle å få til.

– Det var vanskeligere enn jeg trodde, men det gikk lettere etter hvert, sier hun.

Enkle bevegelser

Instruktør er Marius Andreassen Sandør, som kommer fra Holmstad. Han har holdt på med breakdance i flere år.

– Jeg tar det veldig rolig og går detaljert gjennom hver enkel øvelse, forteller han.

Ifølge Andreassen Sandør er det svært viktig å kjenne på hvor mye kroppen tåler når man skal lære de ulike dansetrinnene, som finner sted både over og på bakken.

– Du må stille deg spørsmål om kroppen tåler det du gjør, eller ikke. Gjør du ikke ting rett, kan man bli skadet, sier han.

Best i utlandet

Å bli en god breakdance-utøver krever mye, ikke minst at man deltar på kurs og konferanser. For å kunne gjøre det, må man ofte langt vekk.

– Det er synlige breakdance-miljø i både Oslo og Bergen, men vil du lære mye og delta på konkurranser, må du reise ut av landet.  Da får du også en god pekepinn på hvor god du er. Selv har jeg for eksempel  konkurrert i Kjøbenhavn, forteller Andreassen Sandør.

Afrikansk-amerikansk opphav

Breakdance er en gatedans som ble oppfunnet tidlig på 1970-tallet i afrikansk-amerikanske  og puertoricanske miljø i New York. Dansestilen utviklet seg utover 70- og 80-tallet, særlig i de store amerikanske byene.

Breakdance består av ulike kroppsbevegelser, inkludert ulike typer snurrebevegelser, arm- og beinbevegelser. Alt blir utført til rytmen av hip-hop-musikk. I Norge hadde dansestilen sin storhetstid på første halvdel av 80-tallet og var særlig populær i Østfold.

Det holdes en flere breakdance-konkurranser rundt om i verden, der Battle of the year, er den mest kjente, og det aller gjeveste en såkalt breaker kan vinne.