Rolf M. Lossius tiltrådte som rådmann i Sortland i 2010 med åremål på seks år. Stillingen skulle vare frem til 31. august neste år, men en avtale er nå inngått mellom kommunen og Lossius og å avslutte kontrakten tidligere.

Avtalen ble godkjent i dag i formannskapet, men den må også behandles i kommunestyret, siden det er de som ansetter rådmannen.

Blir konsulent

I praksis går han av som rådmann etter budsjettmøtet i kommunestyret 10. desember. Han vil da gå over i en konsulentstilling frem til kontrakten med Sortland kommune går ut 31. august neste år.

Han vil motta rådmann-lønn frem til da. Det vil nå  jobbes med å få ansatt en midlertidig rådmann frem til en fast rådmann ansettes.

Formannskapet og kommunestyret skal nå behandle en sak hvor Johnny Kvalø konstitueres som rådmann frem til ny rådmann er ansatt. Kvalø er i dag økonomisjef i Sortland kommune.

Les også: Mistillit mellom rådmann, kommunalsjef og de ansatte

Gjensidig enighet

Møtet ble lukket under behandlingen av saken, men det som kommer frem av papirene er at det er en gjensidig enighet mellom Lossius og kommunen om å avslutte arbeidsforholdet.

Lossius selv ville ikke si så mye om årsak.

- Jeg tar til etterretning at kommunen ikke ønsker å fornye åremålet. For min del er det da bedre i forbindelse med jobbsøknader at jeg ikke står i stillingen som rådmann mens jeg søker på andre jobber etter budsjettmøtet i desember, sier Lossius.

- Vil du si noe om årsak?

- Nei.

- Har dette med arbeidsmiljø og bråket som har vært på teknisk?

- Det vil jeg ikke si noe om. Men jeg vil understreke at vi har en omforent innstilling til dette og at vi er enige.

Om Lossius får ny jobb innenfor åremålet, vil arbeidsforholdet avsluttes. Når han er konsulent for kommunen etter 10. desember, vil han være underlagt rådmannen.

Les også: Prosessen har vært for dårlig

- Samlet vurdering

Ordfører Tove Mette Bjørkmo ville ikke gå videre inn på hva som er årsaken til at åremålet ikke forlenges.

- Det står i avtalen at at det ikke forlenges er til det beste for kommunen, kan du utdype hva som ligger i det?

- Nei, jeg vil ikke gå noe mer inn på detaljene i avtalen, sier Bjørkmo.

- Det har jo vært en del bråk rundt rådmannens rolle, senest i forbindelse med varslingssaken. Har dette noe med den saken å gjøre?

- Jeg vil ikke gå noe inn på det. Det jeg kan si at dette er en samlet vurdering som vi er kommet frem til i fellesskap, sier Bjørkmo.

Les også:- Ønsker beklagelse fra rådmannen

I gang med prosessen

Ordfører Tove Mette Bjørkmo anser forslaget til avtale å være hensiktsmessig når det gjelder å rekruttere ny rådmann.

I avtalen mellom partene kommer det frem at partene er enige om at det er det beste for Sortland kommune å ikke fornye åremålsavtalen med Lossius.