I forrige uke skrev Dagsavisen at de tre nordligste fylkeslagene i Frp krever at partiets stortingsgruppe jobber for åpning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Vil ha forlik

Bakgrunnen er at Frp-erne mener Norge må sikre fremtidige inntekter for å dekke opp de økte asylutgiftene etter den store asylstrømningen til landet, skriver avisen.

– Siden samarbeidsavtalen ble underskrevet, har man ved flere anledninger gått utenfor samarbeidsavtalen og hatt andre forhandlinger, som for eksempel ved asylforliket. Nå har vi fått en ny utfordring, og da mener vi Frp må vurdere om det er formålstjenlig å reforhandle avtalen eller inngå andre forlik om oljeboring i nord, sier Dagfinn Olsen i Nordland Frp.

Les også: – Ensidig olje-fokus

– Vil skape flere flyktninger

Wenche Cumming, leder for Folkeaksjonens avdeling på Sortland, mener Frp gir ris til egen bak.

– Frp forsøker å score poeng på asylstrømmen. Men å åpne for mer oljeboring vil skape flere klimaflyktninger i fremtiden, og jeg tror ikke det egentlig er det Frp helst vil, sier Cumming.

– Dessuten er langt ifra alle i Frp for oljeboring, legger hun til.

Les også: – Olje- og gass viktig for landsdelen

– Vil vinne kampen

Cumming påpeker at det ikke er det globale klimaet hun er bekymret for.

– Med unntak av Vestvågøy har alle kommunestyrene i Lofoten vedtatt at de er imot utvinning av olje. Fiskeri- og turistnæringa går så det suser i området vårt, og vi må ikke ta sjansen på å ødelegge for disse næringene ved å starte oljeutvinning, sier Cumming.

Lørdag skal hun og de andre i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja dele ut pepperkaker på torget på Sortland, selv om Cumming er sikker på at de vinner kampen mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er viktig å holde debatten varm, selv om vi er sikre på å vinne den til slutt, sier hun.