– Vi må fokuserer på å berge det vi kan for ettertiden, sier Ellingsen.

Kvitbrygga ble totalskadd i brann mandag morgen. Brannen som startet i sjutida utviklet seg raskt og det var lenge frykt for at brannen skulle spre seg til Rødbrygga som ligger ved siden av. Det klarte brannvesenet å hindre, men Kvitbrygga ble totalskadd. Ellingsen-familien eier Kvitbrygga og har leid den ut til lant andre Kystlaget. Mye av fokuset gikk tidlig over til å sikre mest mulig av det som var inne i bygget, forklarer Geir Abel Ellingsen.

– Først må jeg jo si at dette er fryktelig trist. Vår fokus har vært å berge det som berges kan, når det nå gikk som det gikk, sier Ellingsen.

Ellingsen og Kystlaget samt andre frivillige fikk hjelp av brannvesenet til å få ut mest mulig av bygget.

– Vi har fått ut noe. Det er snakk om gamle gjenstander av historisk verdi vi har samlet sammen. Vi driver nå og går gjennom alt og får kartlag hva vi har, sier han.

Les også: Kvitbrygga er blitt totalskadd

Eksperter på tur

Det er i ettermiddag et par eksperter på tur fra Harstad for å se på hva som kan berges av vegger, bordkle, vinduer, bjelker og lignenden.

– Det er viktig å få bevart mest mulig for ettertida. Jeg tenker da på innvendige konstruksjoner for eksempel.

Det er imidlertid for tidlig å si noe om veien videre for eventuell restaurering eller gjenoppbygging.

– Det må vi se på. Nå må vi få sikra det vi kan og så får vi se.

Det er i ettermiddag ikke lov å gå inn i bygget. Taket er ifølge brannvesenet farlig og må rives så snart som mulig.

Stort engasjement

Det har vært et enormt engasjement for bygget under dagen i dag. Sosiale medier kryr av meldinger om forferdelse og ønske om en folkeaksjon for gjenreising av det ærverdige bygget. Det synes Ellingsen er fint.

– Vi har merket et enormt engasjement. Det er veldig fint å registrere. Vi setter veldig stor pris på det og ikke minst den hjelpa historielaget, Kystlaget og andre frivillige og brannvesenet la inn i dag, sier Ellingsen.