Lossius ba i november om å få fratre som rådmann etter et møte med ordfører Tove Mette Bjørkmo og varaordfører Karl Eling Nordlund.

Rådmannen hadde på forhånd bedt om møtet, ettersom han etter kontrakten hadde krav på å få en tilbakemelding innen ett år før åremålet uløper. Åremålet går ut i august i år.

Beskjeden fra Bjørkmo og Nordlund var at kommunen ikke ønsket å ha ham med videre.

Politikerne begrunnet det som i realiteten var en fjerning av Lossius, som «en helhetsvurdering».

Ba om forklaring

Vel to måneder senere har Lossius fortsatt ikke fått vite hvorfor han ikke fikk forlenget åremålet.

– Du ba om møte for å avklare saken, kan man ikke si at du selv tok initiativ til fratredelsen da?

– Nei, men det er riktig at jeg ba om en avklaring. Jeg hadde avtalefestet i kontrakten at en avklaring skulle komme i god tid før åremålets slutt. Da fikk jeg i begrunnelse fra ordfører at ut fra en helhetsvurdering en forlengelse ikke var ønsket. Samtidig fikk jeg ikke ansette ny teknisk sjef, som er delegert rådmannen, og jeg var i realiteten vingeklippet og myndighetsløs som rådmann.

– Har du fått forklaring ut over at det er en helhetsvurdering?

– Nei.

– Har du bedt om en mer utfyllende forklaring?

– Ja.

På grunn av en klausul om at pressehenvendelser i forbindelse med avtalen hans skal kommenteres via ordfører, ønsker ikke Lossius å svare på spørsmål om hva han mener om framgangsmåten fra kommunen eller innholdet i avtalen. Lossius bekrefter imidlertid at han i utgangspunktet var positiv til å forlenge åremålet.

Lossius jobber fortsatt i kommuneadminstrasjonen der han har fått oppgave med å følge opp flere viktige prosjekter.

Spekulasjoner

I vakuumet etter en hemmeligholdt begrunnelse for fjerningen av rådmannen, er det dukket opp flere spekulasjoner om den egentlige årsaken til at man ikke ønsker å ha Lossius med videre. Én av mistankene har falt på Christoffer Ellingsen og Rødt.

– Det ble kommentert i forrige uke at vi i Rødt gjennom et ultimatum hadde bedt om å få rådmannen fjernet. Påstanden ble framsatt av en politikerkollega, forteller Ellingsen.

Han mener det er helt naturlig at en rådmann ikke får forlenget åremålet. Det kan sågar skje uten begrunnelse fra kommunen.

– Men det er selvfølgelig ikke slik at Rødt har forsøkt å fjerne Lossius gjennom en politisk hestehandel, sier Ellingsen.

– Hva synes du om prosessen rundt rådmannskabalen?

– Jeg mener Lossius burde fått beskjed om at åremålet ikke ble fornyet på et mye tidligere stadium etter valget. Vi har arbeidsgiveransvar, og Lossius hadde krav på avklaring tidlig, sier Ellingsen.

Tove Mette Bjørkmo ønsker ikke å kommentere saken ut over at det er en helhetsvurdering som ligger bak.