Det var i oktober 2014 at mannen ble stoppet på Arlanda lufthavn utenfor Stockholm med 33,8 kilo khat i kofferten.

Mannen er bosatt på Sortland, men har ikke norsk statsborgerskap. Han var på reise fra et afrikansk land da han ble tatt på Arlanda med det narkotiske stoffet.

Les også: Vold og narkotika preget fjoråret

– Visste ikke at det var ulovlig

For to uker siden ble han dømt til 21 dagers betinget fengsel og en bot på 5.000 kroner i Vesterålen tingrett, i henhold til aktors påstand.

Boten på 5.000 kroner er satt ut fra tiltaltes formue.

Ifølge dommen fra Vesterålen tingrett har mannen forklart at han ikke visste at det var ulovlig å innføre det narkotiske til Sverige, og at stoffet ikke anses som narkotika i hjemlandet hans.

Les også: Straffedømt for narkotikalovbrudd

Saken har tatt lang tid

Retten fant ikke dette formildende og la vekt på at han har bodd i Norge i flere år, og at det anses alminnelig kjent at khat er et ulovlig narkotisk stoff i Norge og Sverige.

Mannen har innrømmet forholdet og forklart at han hadde tatt med seg i overkant av 30 kilo khat som han skulle gi videre til slektninger som skulle ha bryllupsfest.

Tiltalte erkjente de faktiske forholdene allerede da han ble stoppet på Arlanda, og det har ikke vært en større etterforskning i saken. Tiltalen ble ikke tatt ut før nærmere ett år senere.

Retten fant at erkjennelsen og den lange saksbehandlingstiden hos påtalemyndigheten var grunn til å ikke idømme mannen ubetinget fengsel.