Jo da, det er digg å spise reker på sommeren, brød, sitron, majones og reker, det svinger liksom, men det er ikke på sommeren rekene smaker best. På vinteren derimot, spiser rekene seg opp, de legger på seg og blir store og saftige. Rekene får enda mer smak på vinteren, de blir nesten litt søtlige, men får samtidig saltere og mer utpreget skalldyrsmak. I tillegg bærer hunnrekene rogn på vinteren, den er jo også digg å spise. Har du lagt merke til at det kun er de største rekene som har rogn? Det har faktisk en litt morsom og naturlig forklaring, rekene skifter nemlig kjønn. Når de unge er de hanner og når de blir eldre skifter de kjønn til hunn. Kjønnsskiftet skjer i 4-7-årsalderen alt etter hvor de lever. Så om du vil skrelle minst mulig reker, spør etter bare hunnreker i ferskvaredisken.

Rå reker

Reker kan brukes til så mye mer enn til det vanlige rekesmørbrødet, ikke misforstå meg, jeg elsker nemlig brød med reker, sitron og majones. Jeg vil bare fortelle at de funker til så veldig mye mer. Vi har jo for eksempel 80- og 90-tallsklassikeren rekecocktail. Den blir i ny og ne børstet støv av på forskjellige restauranter. Reker passer perfekt i risottoer eller til pasta. I fiskesupper eller i sausen til fisken din. Får du tak i rå reker kan de spises som tartar eller carpaccio, det høres kanskje litt merkelig ut, men rå reker er dødsdigg, de smaker helt annerledes og oppleves nesten som fete og søtlige når du spiser dem. Har du mulighet til å smake på rå reker en gang, gjør det! Og husk, alt av rekeskall er bra å koke kraft på. Da har du base til masse deilig mat, supper, sauser og risottoer.

Fersk er best

Er det en ting som er sikkert når det kommer til reker så er det at du må skrelle dem selv. Reker i lake er dritt. Det er ikke vits i å diskutere engang, forskjellen er så stor og man skulle tro det var forskjellige dyr egentlig. Jeg ringte engang en rekefabrikk og spurte hvordan en rekepillemaskin fungerte. Skallet blir vasket bort, og samtidig som skallet forsvinner, forsvinner også mye av smaken. Smaken tilfører de igjen etterpå, i laken som rekene ligger i. Det sier seg selv at du må kjøpe ferske reker og skrelle selv. Det fins jo noen produkter som er håndpillede, de er sånn halvveis bra. Da jeg ringte rekefabrikken spurte jeg også om de håndpillede rekene, de kunne fortelle at de faktisk er håndpillede. De flinkeste håndpillerne kan pille så mye som 30 kg reker på en arbeidsdag! Det er sjukt mye reker!

Asiatisk variant

Her har jeg laget en asiatisk rekevariant, med tare som du finner i fjæra, litt nudler, avokado, chilimajones, sesamfrø, koriander og en teriyakisaus. Gidder du ikke gå i fjæra og finne tare, kan du bare sløyfe det, men det er skikkelig godt, jeg lover!

Du trenger (4 personer)

2 avokado

6 vårløk

ca 200 g ferdigkokte eggnudler

syltet ingefær (sushiingefær)

1 halv grønn chili kuttet i tynne skiver

Ristede hvite sesamfrø

1 potte koriander

Så masse reker du gidder å skrelle, men i alle fall 100 gram per person

Tare

Jeg har brukt en type tare som heter søl og en type som heter sukkertare. Begge vokser her. Sukkertare er litt mer vanlig enn søl. Søl er en rødalge som er litt søtlig på smak, den smaker litt som lakris. Den har lenge blitt brukt som mat i Norge, men har forsvunnet nå i senere tid. Den har begynt å komme mer og mer tilbake som råvare på restauranter og jeg tipper at den etter hvert vil bli å se på middagsbord rundt omkring – veldig god spør du meg! Sukkertare er det så mye av overalt at den må man bare begynne å spise med engang. Den smaker litt mer hav enn søl, og er litt tykkere. Taren koker man i vann i 20-30 minutt til den er mør og lett å spise. Kutt den i tynne strimler og vend den sammen med litt olivenolje. Perfekt i salater!

Chilimajones

5 eggeplommer

5 dl solsikkeolje

2 ss dijonsennep

1 dl srirachasaus (chiliketchup, fås kjøpt på innvandrerbutikker – dødsgodt!)

Salt og litt sitronsaft

Har du aldri laget majones før? Da er det på tide! Ha eggeplommene og sennepen i en blender eller foodprocessor. Sett maskinen på medium hastighet og spe forsiktig med solsikkeoljen. Det er viktig og begynne forsiktig slik at majonesen ikke sprekker. Etter hvert som majonesen blir tykkere kan du spe med mer og mer olje. Om majonesen blir for tykk, har du i litt vann. Om majonesen sprekker, har du en ny eggeplomme i en bolle, med litt sennep, spe forsiktig med litt olje mens du rører med en visp, når dette begynner å tykne sper du bare med den sprukne majonesen. Når du har spedd i alt smaker du til med salt og litt sitronsaft. Nå har du en dødsdigg majones som er mye bedre enn den du kjøper i butikken! Ha i sriracha og du har en knallgod chilimajones.

Teriyakisaus

2 dl soyasaus

1 dl brunt sukker

1 dl eplecidereddik eller riseddik

1 cm ingefærrot – finrevet

2 hvitløksfedd – finkuttet

En halv rød chili finkuttet

En liten dæsj sesamolje

Ha alt i en kjele og kok opp, la koke i 2minutter. Avkjøl og sil. Gidder du ikke lage teriyakisausen får du kjøpt noen helt ok i butikken.

Resten av retten

Avokadoen deles i to, fjern steinen, grav ut kjøttet med en skje og del den opp i båter. Legg den på et fat og spre rekene utover. Fordel utover de forskjellige typene tare, nudler og vårløk. Ha godt med chilimajones, teriyakisaus, syltet ingefær og grovkuttet koriander over. Strø til slutt over grønn chili og sesamfrø.