- Smarte strømmålere vil gi bedre informasjon om strømforbruk og priser, og legger til rette for nyttige tilleggstjenester. Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE) har besluttet innføring av Avanserte Måle- og Styringssystemer (AMS) til alle sluttkunder i Norge innen 1.1.2019. NVE har oppfordret nettselskapene til å samarbeide om innføring av AMS. Basert på dette har 29 selskaper, deriblant Vesterålskraft Nett AS, inngått en avtale om innføring og drift av AMS gjennom samarbeidsselskapet Soria.

Slik forklarer Vesterålskraft at det blir en varslet kostnadsøkning for kundene i forbindelse med utskifting av målere hjemme hos abonnentene.

- Gjennom Soria anskaffes en kostnadseffektiv, fremtidsrettet og standardisert løsning som bidrar til å innfri myndighetenes krav til innføring av AMS. Løsningen skal sikre en varig lav og konkurransedyktig driftskostnad for Vesterålskraft, fortsetter selskapet i pressemeldingen.

- Løpende informasjon

Selskapet skriver at kundene med AMS får løpende informasjon om eget forbruk og øyeblikks priser for strøm og nettleie, som kan være tilgjengelig via display, eller via mobiltelefon.

- Dette gir en bedre og mer detaljert oversikt over strømforbruket. Videre gir dette våre kunder en unik mulighet til å effektivisere og redusere strømforbruket ved hjelp av tilleggsutstyr, som blant annet energistyringssystemer. Her vil kundene stå fritt til å velge det produktet, eller leverandøren, kunden selv ønsker. Vi ønsker at kundene fritt skal kunne velge utstyrsleverandør av slike tjenester, og har derfor valgt en åpen og standardisert løsning for våre nettkunder. Vi mener en åpen løsning er til det beste for kunden med tanke på at måleren skal kunne “snakke” med ulike systemer fra ulike leverandører i fremtidens smarte hjem, skriver selskapet i pressemeldingen.

Forsyningssikkerhet

Vesterålskraft mener at man med en ny og fremtidsrettet automatisk strømmåler øker forsyningssikkerheten til kundene, slik at ved eventuelle strømbrudd, kan feil raskere identifiseres og rettes.

- Våre kunder vil også i fremtiden slippe å lese av strømmåleren, årsaken til at vi bytter ut måleren vi allerede har, er at den ikke tilfredsstiller dagens krav til avanserte måle- og styringssystemer, sier Halvard S. Pettersen.

Utrulling i 2017

- Utrullingen av nye målere til Vesterålskraft Nett sine 11.600 kunder vil starte i løpet av 2017, og skal som nevnt tidligere være ferdigstilt senest 1.1.2019. Strømnettet i Norge skal moderniseres, og nye automatiske strømmålere er et viktig element i utviklingen av infrastrukturen. Med automatiske strømmålere får Norge et sikrere og mer fleksibelt strømnett, og behovet for fremtidige utbygginger av nettet reduseres. Dette er en oppgave og en utrulling som alle nettselskaper i Norge er pålagt av NVE.

Fordeler kostnaden

Som en del av Statnett sin modernisering av strømnettet øker kostnadene for samtlige nettselskaper, også Vesterålskraft Nett. Selskapets kunder får derimot ingen faktura knyttet til installasjon av den nye automatiske strømmåleren, eller utbyggingen av kraftnettet, men oppgraderingen er en del av det du betaler for gjennom nettleien, på samme måte som annen utbygging og vedlikehold av strømnettet.

- Det betyr at vi de neste årene vil se store investeringer, og derfor en økning i nettleien. For at ikke våre kunder skal få et kraftig hopp i nettleien, velger vi å fordele denne utgiften med små økninger i nettleien de nærmeste årene. På vegne av staten krever Vesterålskraft Nett også inn avgifter, deriblant forbruksavgiften. Denne øker fra 14,15 øre/kWh til 16 øre/kWh. I sum medfører økning i avgifter, investering i AMS, og økning i utgifter til Statnett, at nettleien for våre kunder øker i 2016. Dette er beklagelig, men nødvendig for å tilfredsstille regulatoriske krav og sikker fremtidig forsyningssikkerhet, sier Halvard S. Pettersen.