Ulturkuke. Tulkuruke. Ultkuruke. Ukturulke Tlukuruke. Ukturkule. Urtukulke. Turlukuke. Kulrukute. Ultrukuke. Kuleturuk.

Jan Erik Vold slet, men på Sortland har kulturuke blitt et kjent begrep.

Kulturuka på Sortland er blitt arrangert siden årtusenskiftet, med unntak av et opphold i 2014. 4.-12. mars er det igjen duket for en rekke forskjellige kulturarrangement og aktiviteter i kommunen.

Les også: Blue Moon stiller med gitarmusikk fra 60-tallet

Integrering

Årets tema er «Integrering – kultur for alle», og kulturukekomiteen, Kulturfabrikken, lag, foreninger og næringslivet går sammen for å lage rundt 30 arrangement, som konserter, kurs, utstillinger, kinovisninger, snølek, dans og mye mer.

– Uten dette felles løftet hadde vi aldri klart å få til et så bredt program. Det er fin tradisjon vi har i Sortland – å gå sammen og arrangere Kulturuka, sier Gunhild Stoltz, leder for kulturukekomiteen.

– Vi prøver å få et så vidt program som mulig, og ha aktiviteter som passer på tvers av ulike aldre og kulturer, legger hun til.

Les også: Forklædt som Voksen spiller i Vesterålen

Ungdom og bueskyting

5. mars er det offisiell åpning av Kulturuka 2016, og samme dag er det blant annet duket for Ungdommens kulturmønstring i Møysalen.

– Det er en slags talentkonkurranse, som ikke er en konkurranse. Det handler om å få barn og unge opp på scenen. Samtidig kan enkelte bli sendt til fylkes- og landsmønstring. Vi har deltakere fra 13 til 20 år, sier fritidsleder Øystein Bjørstad Lindbeck.

Under Kulturuka vil også ordfører Tove Mette Bjørkmo dele ut Sortland kommunes idrettspris for første gang.

Vinneren er klar, men navnet vil ikke bli annonsert før utdelingen fredag 11. mars. Det blir også igjen arrangert Åpent hus.

– Under Åpent hus blir det blant annet bruskasseklatring og bueskyting arrangert Sortland bueskytterklubb, forteller Svein Robert Vestå.

I tillegg blir det også i år delt ut en Åpent hus-pris, som springer ut fra Prisen har sitt utspring i Kjell Halvar Knudsens minnefond.

Les også: Leter etter ungt sangtalent til musikalfremføring

Utedag

Været har ødelagt de siste årene, men det satses også i år på å lage isbane og skiløype i Bjørklundparken. Familiedagen utendørs er lagt til søndag 6. mars.

– Blir det lite snø igjen, skal jeg få en bulldozer til å komme. Dette blir en bra dag for å få folk ut, sier Vestå.

Les også: Lekte seg med folkemusikken

Seniorer og to språk

Det blir også et godt tilbud til de eldre under kulturuka, blant annet med et spaserstokkarrangement, opplyser Unni Glad ved Sortland Frivillighetssentral.

5. mars blir det nok et arrangement med «Mat på tvers av landegrenser» arrangert av Marianne Lovise Strand.

Frivillighetssentralen arrangerer også en dansekveld med Sortland seniordans 10. mars.

Biblioteket skal stå for to ustillinger, og i tillegg satser de på tospråklighet i bokutvalget under Kulturuka.

– Vi har lånt inn en del bøker av norske forfattere på andre språk fra Deichmanske bibliotek i Oslo, forteller biblioteksjef Kirsten Aafløy Opdan.

Les også: Imponerende unge voksne

Gamle dager

Mathis Mathisen, leder i Sortland historielag, har jobbet med å lage ei utstilling som viser Sortland før i tiden.

– Det er mange tilflyttere fra andre kommuner her, og mange kjenner ikke så godt til sortlandshistorien. Derfor har vi laget en utsilling på 25-30 bilder.

Bildene er satt sammen basert på en tidligere utstilling fra Sortland museum.

– Det er en spenn i tid fra før 1900-tallet og helt til 2000. Noen viser før- og nå-bilder, andre er kronologiske. Vi skal også ha et slektsforum, for alle som er interessert i å lære seg slektsforskning, sier Mathisen.

Les også: Historisk russerevy

Æ

Fredag 4. mars åpnes en utstilling på Miscela med navnet «Æ», som er laget av Lykkentreff barnehage.

– Ti femåringer har tegnet skal tegne seg selv og noe de liker å gjøre, forteller Kjell Ola Nygård i kulturukekomiteen.

Lørdag 5. mars arrangeres Vinterkleiva på Kleiva bygdehus, der inntektene går til bygdehuset. Samme dag arrangeres også Kleivarevyen.

– Den er viden kjent og fantastisk bra. Det er såpass populært at det blir to forestillinger i år, sier Nygård.

Sortland kunstforening vil åpne en utstilling med bilder tatt i Vesterålen av fotografen Mariell Amélie. Hun kommer opprinnelig fra Andøya, men bor nå i London.

8. mars blir det egen kvinnedagskorkonsert, med musikk og tekster om og med kvinner.

Les også: – Jeg har aldri opplevd en slik reaksjon fra publikum

Vil ha flest mulig med

I tillegg skal VAMP spille med Bø Gospelkor i Møysalen. Sortland musikkforening holder konsert, og det blir operapub med italiensk mat- og drikkemeny.

Afrikaneren Nii Amarh Tokuanin skal også holde et gratis tromme- og dansekurs i Kulturfabrikkens dansesal.

– Vi har mange gratis arrangement. Vi ønsker at så mange som mulig skal delta, både unge og voksne. Og arrangementene vi selv står for, prøver vi å legge så lave priser på så mulig, sier assisterende direktør Mona Dahl ved Kulturfabrikken.