Joakim Lindquist fra Sortland synes det var stas å vinne, men hadde også ambisjoner om å gjøre det før konkurransen tok til. Foto: Sanna Drogset Børstad

- Det var artig å vinne, forteller Lindquist, som til daglig er lærling hos rørlegger Åge Nilsen i Tromsø.

I forkant av konkurransen uttalte han at målet hans nettopp var å gå til topps. På spørsmål  om han måtte jobbe hardt for å vinne, svarer han:

- Det er gjenkjennelige oppgaver som vi holder på med til vanlig, så vanskelig vil jeg ikke si det var. Men man må selvsagt gjøre de rette tingene, sier vinneren.

- Blir det noe feiring i kveld?

- Jeg har fri i morgen, så det blir i alle fall litt avslapning, slår Joakim Lindquist fast.

Kremen av lærlinger

I år var det Sortland som var vertskap for det nordnorske mesterskapet i rørfag. Lærlinger i faget, fra Nordland og Troms, konkurrerte mot hverandre.

- Det er kremen av rørleggerlærlinger vi har her, sier Merete Larsen, som er daglig leder i Orin Opplæringskontoret for rørleggerfaget I nord.

Åpnet av fylkesråden

Mesterskapet ble behørig åpnet av fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen, torsdag morgen.

- Jeg har blitt beskyldt for å være fylkesråd for yrkesfag. Men det gjør ingenting, sa hun under åpninga, før hun presiserte at de sju lærlingene som deltar i dagens konkurranse, er landsdelens beste.

Deltakerne er andreårs lærlinger, som alle skal avlegge fagprøven mellom oktober og mars.

Trenger lærebedrifter

Fylkesråden understreker viktigheten av positivt fokus på yrkesfag, for å øke statusen til yrkesfag, samt øke antall læreplasser i bedrifter, som hun igjen mener vil føre til at flere fullfører utdanningsløpet.

- Nordland er et yrkesfag-fylke. Det er større andel som tar yrkesfag her, sammenlignet med resten av landet. Det kan komme av at vi har mye industri og næringer med behov for faglært arbeidskraft, sier hun til VOL.

Hun mener at et enda større ansvar må tas av bedrifter.

- Flere bedrifter må ta inn lærlinger. Nå er det jo sånn at alle lærlinger ikke blir å få fast jobb på sin læreplass. Dermed er det andre bedrifter som profitterer på at lærlinger har fått sin utdanning hos andre, sier Olsen.

Samarbeid

Hun trekker frem et nært samarbeid mellom skole og næringsliv som viktig for at utdanningen tilpasses de behovene næringslivet har.

- Rørleggerbransjen er generelt flink til å ta inn lærlinger. Det er nok bedriftenes egne rekrutt- og kompetansebehov som er motivasjonen for det, sier fylkesråden til VOL.