I forbindelse med at snøen smelter, kommer også ting frem i lyset igjen. Det har ført til at Sortland kommune har gått ut med følgende oppfordring.

- Like sikkert som at våren kommer, kommer også etterlatenskaper etter menneskets beste venn, hunden, fram.  I gater, på fortau, gangveier, stier, lekeplasser, kirkegårder... og kommunen får telefoner og e-poster med frustrasjoner og gode ideer for løsninger.Hundeskitt, gammel hundeskitt, er ikke noe fint syn og de fleste av oss ønsker ikke at det skal være slik, heter det på kommunens hjemmesider.

Egen forskrift

Sortland kommune har en egen forskrift der blant annet formålet er å fremme positivt og ansvarlig hundehold, redusere konfliktnivået.I forskriften heter det blant annet:

"Den som har ansvar for hund plikter straks å fjerne ekskrementer som hunder etterlater seg". Dette gjelder

-  I tettbygd strøk og friområder innenfor tettbygd strøk

-  På og langs gang- og sykkelstier utenfor tettbygd strøk

-  I alle lysløypetraseene i kommunen

-  Offentlige bilveier utenfor tettbygde strøk

Stativer i sentrum

Som hjelp  til å holde byen rein, har kommunen satt opp stativer med svarte poser i sentrum. Det er imidlertid ikke mulig å sette opp og drifte et slikt system rundt om i hele kommunen, slik at hundeeierne selv må gjøre en innsats.

- Ta derfor med den lille sorte når du går tur med hunden din, skriver kommunen - da med en smiley på slutten. For såkalte emoticons er jo viktig. For vi må vite at dette er en vennlig oppfordring, tydeligvis.

Mange putter ekstremitetene i posen og legger den på bakken. Her oppfrodrer kommunen til sunnere fornuft.

- Brukte poser kastes i nærmeste søppelboks, eller ta den med hjem.

- Hjelp til med å holde byen og områdene rundt rein - gjør det til en vane at du plukker opp hundeskitten hver gang hunden din gjør fra seg, avsluttes det fra kommunen.