Det var i 2014 kommunen først fikk mistanke om underslag ved Kafé Pause. Den gang endte en politietterforskning i henleggelse. Kommunen ar nå avdekket underslag i etterkant av overtagelsen av tidligere Kafe Pause.

Det er på bakgrunn av kafedrift i egenregi, at at kommunen har avdekket underslag. På eget initiativ tok Sortland kommune selv initiativ til å hyre inn Ernst & Young for å etterforske saken nærmere.

- Vi mente bevisene var så sterke at vi måtte få igang en ny etterforskning, sier konstituert rådmann i Sortland, Johnny Kvalø.

- Vi så at dette ville være så komplisert å se på i egen regi at vi hyret inn noen eksterne. Dette fordi vi var så sikre i vår sak at noe uregelmessig hadde foregått at vi rett og slett følte vi var tvunget til å gjøre noe.

Kritikk

I et leserinnlegg kritiserer posisjonens Christoffer Ellingsen pengebruken.

Les også: - Etterforskning og andre oppgaver i Sortland

Kvalø mener det var tvingende nødvendig å gå til set skrittet å hyre inn ekstern hjelp til en verdi av 500.000 kroner.

- Det blir en koste nyttevurdering. I rene kontanter er det snakk om 174.000-200.000 kroner i underslag i tillegg til betydelig svinn i samme periode. Det ble dyrere å hyre inn Ernst & Young enn vi trodde, men når noen beriker seg op kommunale midler har vi en forpliktelse til å gjøre det vi kan for å avdekke dette, sier Kvalø.

Saken hos politiet

Kvalø sier at informasjonen som er skaffet av Ernst & Young nå er overlevert politet som har satt igang en sak.

- Vi mener nå vi har nok informasjon til at det skal komme en domsfellelse på sikt, sier Kvalø.