Totalt vil antallet nye flyktninger i Sortland i 2016 være 50.

Videre foreslår rådmannen å øke antallet med ti for hvert år, til og med 2018. Det vil si totalt 60 nye i 2017, og 70 nye i 2018.

- På grunn av økt antall flyktninger til Norge, er det behov for å bosette flere flyktninger i norske kommuner. IMDI (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, journ.anm.) har bedt Sortland kommune om å øke antall bosatte flyktninger [...], med en spesiell vurdering av å øke antallet mindreårige, heter det i sakspapirene.

Vil ta nasjonalt ansvar

Kommunestyrepolitikerne nærmest konkurrerte i å være mest for å øke antallet bosatte flyktninger i kommunen.

- Sortland Arbeiderparti har en god dag i dag, da vi skal vedta å oppjustere antall flyktninger de neste to årene. Vi tar vår del av det nasjonale ansvaret, sa Svein Robert Vestå (Ap) til kommunestyret.

Høyre og Rødt slengte seg på.

– Det er bra at det er så stort og bredt flertall for å øke. Det hadde det ikke behøvd å være, for det er stort antall flyktninger, sa Christoffer Ellingsen (R).

– Menneskeskapt

Han presiserte at det er en menneskeskapt situasjon som ligger bak denne flyktningkrisen.

– Det sier litt om hvordan vi mennesker er lite i stand til å organisere våre samfunn innen enkelte områder når situasjonen er vanskelig, sa han.

Rødt ville dermed legge inn forbehold om at saken kan tas opp til behandling igjen også før utgangen av 2018, dersom et større behov skulle bli signalisert fra riktige myndigheter.

Frp sier nei

Saken, inkludert tilleggsforslaget fra Rødt, ble vedtatt mot Fremskrittspartiets to stemmer.

Asbjørn Tingvoll var tydelig på at han og Fremskrittspartiet ikke kunne stemme for saken.

– Dette er etter mitt syn uansvarlig. Vi har ikke kontroll. Jeg føler ikke jeg har mandat for Sortlands befolkning å gå for dette forslaget. Hva er status for de vi har mottatt de siste fire årene? Hvordan har det gått med integrering, boliger, helse, skoler, barnehager og så videre? spurte Tingvoll i kommunestyret.

– Denne dramatiske økningen vil få dramatiske konsekvenser. Uten tvil, la han til.