Den britiske turoperatøren har 80 års erfaring med å sende engelskmenn på ferie. Nå har de kastet blikket mot Vesterålen. Hit skal de sende turister med stor opplevelseslyst og dertil lommebok.

– Vi har nettopp underskrevet avtalen med Inghams om å levere overnatting og bespisning for gjestene deres, forteller Harald Mikal Jacobsen, eier av Sortland Hotell.

Avtalen ble undertegnet på Norwegian Travel Workshop, som er den største reiselivsmessa i landet, og som nylig gikk av stabelen i Bodø.

– Inghams skal kjøre sitt eget opplegg i Vesterålen. Det gjør de ved å sy sammen egne pakker av opplevelser i regionen. Selve opplevelsen er det etablerte, lokale reiselivsbedrifter som leverer. For eksempel vil det være svært godt nytt for aktører som Inga Sami Siida og hvalsafariaktørene på Andenes, sier Jacobsen.

Inghams skal også ha vært svært interesserte i rib-turer.

Komprimert

Selve overnattingen er det altså Sortland Hotell som har fått napp i.

– Det er unge folk som kommer hit. Gjestene skal være her 3-4 dager hver, og de ankommer med charterfly. Avtalen gir oss 18 dager med en kontinuerlig strøm av turister som skal fylle 21 rom på hotellet. Det er meget godt nytt for mer enn reiselivsnæringa. Hver krone som legges igjen i regionen er å regne som import av penger, som økonomisk sett er det beste man kan håpe på, sier en engasjert Jacobsen.

Rimelig kronekurs

Sortland Hotell pusset nylig opp for flere millioner kroner. Moderne rom har gitt en positiv effekt ute i markedet.

– Vi merker at interessen har økt etter at vi pusset opp, det er meget gledelig, sier Jacobsen.

Han understreker imidlertid at avtalen med Inghams har noen forbehold for å bli en suksess.

– For det først er turoperatøren avhengig av å selge ut pakkene de tilbyr. Og avtalen tar forbehold om at kronekursen holder seg lav, understreker Jacobsen.

Spennende sesong

Sortland Hotell har etter nyttår testet ut et eget reiselivskonsept der de har operert med egne reiselivspakker.

– Sommeren har alltid gitt oss et godt belegg på hotellet. Nå seiler vintersesongen opp som en utrolig spennende mulighet. Da er det en helt annen type turister som kommer. Det er folk som er villige til å betale godt for å få med seg opplevelser. Vi startet derfor med salg av opplevelser i vinter, sier Jacobsen.

Vil samarbeide

Hotellet meldte seg inn i Reisegarantifondet og sydde sammen pakkene selv. Pakken inkluderte henting på Evenes, hotell, mat og opplevelser.

– Konseptet er holdt innenfor Sortland Hotell. Dette skal vi ikke gjøre kommende sesong, med mindre vi finner samabried med en profesjonell aktør. Det er noe vi jobber med for tiden, sier Jacobsen.

Folk kommer først og fremst i forbindele med nordlyset, se rein, kjøre hundeslede og å se hval.

– Guidede tjenester er helt essensielt. Heldigvis har vi hatt en meget dyktig guide som faktisk har hatt en treffrate på 100 prosent på nordlyset, sier hotelleieren.