Lokallaget i Gullesfjord, Guldhorn bygdelag, tok tidlig i prosessen rundt en fremtidig kommunestruktur med Harstad og Kvæfjord kontakt med sin kommuneadministrasjon. Ifølge Bernt Eide i bygdelaget mener de at deres kommune ikke har gitt et reelt alternativ til den kommende folkeavstemmingen.

- Folk fra hele Gullesfjord vil til Sortland, sa han til Bladet Vesterålen tidligere denne måneden.

Sortlandsordfører Tove Mette Bjørkmo, sier de er hjertelig velkommen.

- Vi ønsker dem velkommen, selvfølgelig gjør vi det, sier Bjørkmo.

Har hatt møter

Bjørkmo forteller at Kvæfjord kommune tok kontakt med Sortland på tampen av fjoråret og posisjon, opposisjon og rådmann i Sortland hadde i januar møte med kolleger fra Kvæfjord.

- Videre hadde vi et møte med Fylkesmannen i Nordland og administrasjon og politisk ledelse i Kvæfjord hvor vi diskuterte videre prosess, sier Bjørkmo.

Det er snakk om en grensejustering om dette blir noe av. Som du ser på bildet er det rosa merkede området det omtalte området som nå kan bli en del av Sortland.

Hva som skjer videre nå og når det skjer, er avhengig av den videre prosessen i Kvæfjord.

- De er midt oppe i prosessen med Harstad. Hva tidsrammen er på dette vet jeg ikke, men det som er sikkert er at befolkningen i Gullesfjord er hjertelig velkommen til oss, sier Bjørkmo.

217 innbyggere

Om grensejusteringen går gjennom er det snakk om at 217 innbyggere kan komme over til Sortland.

Fra Kvæfjord kommune sin side er det ifølge Harstad Tidende gjensidig enighet om å høre på befolkningens ønsker i denne saken.

Men til syvende og sist er det Fylkesmannen som skal avgjøre grensejusteringen.

- Vi må helt klart behandle dette som en grensejustering. Det skal også kommunereformen omhandle. Vi kan ikke la 91 innbyggere i Indre Gullesfjord bestemme over hele kommunen. Det må være Fylkesmannen som bestemmer grensene for hvilken del av Gullesfjord som skal til henholdsvis Lødingen og Sortland, dersom befolkningen i Gullesfjord ønsker å forlate Kvæfjord, sier ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen.

I en folkeavstemming i Kvæfjord vil befolkningen i Gullesfjord få bestemme om de vil slå seg sammen med Harstad kommune med flere, Sortland eller Lødingen. I tillegg til dette vil det komme opp et alternativ om innbyggerne i kommunen er for eller imot grensejusteringer for indre Gullesfjord.

Folkeavstemmingen i Kvæfjord finner sted 29. og 30.mai.