- Det har vært et ønske og en oppfordring fra oss i dag, at flere av de ansatte skal om de har mulighet, få søke seg til en stilling en annen plass i Norge, sier Leknes.

Vardia kunngjorde i dag at de ønsker å legge ned avdelingen på Sortland. Det betyr at 70 ansatte kan miste jobben.

Les også: Jeg tenker på de ansatte

Prosess igang

I forhold til prosessen videre har Vardia seks ulike avdelinger i Hamar, Sortland, Oslo, Sandvika, Molde og Porsgrunn. Når en skal gjøre nedjusteringer i drift gjør nå Vardia en avdelingsvurdering.

- Da gjør vi en drøfting med tillitsvalgte og verneombud hvor en ser på "pros and cons" med å legge ned en avdeling kontra den andre. Når en er ferdig med den fasen der innstiller styret en avdeling for nedleggelse og da går det over i drøfting for den avdelingen, sier Leknes.

Omstillingsloven tilsier at ved bedrifter hvor over tretti ansatte blir involvert i en nedleggelse, blir automatisk Fylkeskommunen, Innovasjon Norge, NAV, kommunen og tillitsvalgte og normale organ i selskapet involvert i en prosess for å finne alternative løsninger til en nedleggelse med oppsigelse av de ansatte.

- Da har man et såkalt tidsvindu på tretti dager hvor man skal søke å finne alternative løsninger for avdelingen, forteller Leknes.

- Ideen bak denne lovhjemmelen er bra. Den skal sørge for at en bedrift ikke over natta skal legge ned og stikke ut, men tilrettelegge for at en mangement buyout, at ansatte kan kjøpe ut eller det er andre aktører som kan komme inn og overta og ser mulighetene i kjølvannet av en slik beslutning.

Les også: Ansatte sterkt kritisk til ledelsen

Møter Bjørkmo

Fredag morgen skal Leknes i møte med Sortlands ordfører.

- Jeg har allerede vært i dialog med ordfører, Tove Mette Bjørkmo, og skal ha et møte med henne i morgen tidlig. Nordland Fylkeskommune er også på banen og det blir helt sikkert berammet et møte relativ kjapt.

Da vil det være en tretti dagers vurdering. Om alt da er likt om tretti dager, vil en gå til en styrebeslutning om en endelig nedleggelse av avdelingen.

Når selve nedleggelsen vil finne sted er uvisst. Det kommer an på hvordan prosessen vil gå den neste tida.

- Det kommer veldig an på mye. Det sitter mange sentrale personer i selskapet her på Sortland og det er bygd opp bra kompetanse som skal videreføres eller ha en overlevering.

Les også: - Et svik mot lokalsamfunnet

- Måtte ta grep

Leknes sier at Vardia-ledelsen ikke har noen annen mulighet enn det de nå gjør.

- Vi har vært et vekstselskap og en uavhengig part i forsikringsmarkedet. Vi hadde en årlig vekst på 50 til 100 prosent hvert år. Så er vi kommet i en fase der vi må endre driften. For å drive forsikring må du ikke ha lån, men kapital. Den kapitalen du skal ha er avhengig av hvor stor portefølje du har. Sånn som i Vardia har man 1,5 milliard i portefølje og den har et gitt kapitalkrav. Om du driver forretning der du taper penger i tillegg til at du vokser så øker kapitalbehovet.

29. februar gikk ledelsen ut og sa de vurderte alle muligheter. Alt fra å selge hele selskapet, selge deler av selskapet, kjøre en større emisjon eller sette selskapet under offentlig administrasjon.

- Det som ble løsningen var at det i natt ble landet en avtale hvor vi solgte den svenske delen av Vardia til Gjensidige i Sverige. Det redder oss. Men vi kan ikke drive lønnsomt videre uten å redusere aktiviteten, sier Leknes.

Han hevder at det for deres eksisterende kunder har lite å si.

- Det går ikke på de kundene vi sitter og har, de er trygge. Men de tiltakene vi gjør treffer hardt, spesielt på Sortland om de blir gjennomført.