– I år virker det som om det ekstra populært å søke seg til studier innen psykologi og sykepleie, forteller Aurora Selnes.

Hun er en av tre avgangselever Sortlandsavisa tok en liten prat med for å høre hva de tenker om videre utdanningsløp. Ingen av ungdommene har tenkt å hoppe rett på studier, men vil ta et mellomår først der de gjør andre ting enn å være universitet- eller høyskolestudenter.

Ingen konkrete planer

Jonas Båtnes reiser til Setermoen for å avlegge militærtjenesten hos Artilleribataljonen.

– Planen er å bruke det neste året til å finne ut hvilke muligheter jeg har videre. Kanskje jeg fortsetter utdanningen i Forsvaret og søker på Befalskolen. Mulighetene og tilbudene der er mange. Jeg synes det er viktig å orientere seg godt og få oversikt før man bestemmer seg. Per i dag har jeg ingen konkret utdanningsplan, sier han.

Utviklingsstudier

Aurora Selnes har etter hvert planer om å studere utviklingsstudier i Oslo.

– Jeg har lest en del om studie og synes at det høres interessant og spennende ut, forteller hun.

Før hun kommer så langt, går turen til Frankrike for å være au pair for en fransk familie.

– Etter 13 år med skolegang vil jeg ha en pause. I den forbindelse bestemte jeg meg for å reise til Frankrike for å lære skikkelig fransk, forteller hun.

Seline Rødsand holder seg innenfor landegrensene og setter kursen til Bergen der hun skal gå musikklinja på en folkehøyskole. Til neste høst tar hun sikte på å utdanne seg til lærer.

– Målet er å jobbe som musikklærer. Det er også årsaken til at jeg ønsker å gå ett år på folkehøyskole slik at jeg kan få nødvendige kvalifikasjoner. Jeg har alltid likt å hjelpe andre og trives godt med å arbeide med barn og ungdom, forteller hun.

Helsefag

Når vi spør hvilke typer studier, eller utdanninger som er særlig populære hos tredjeklassingene ved Sortland vgs. i år, er det tre enige om at ulike typer helsestudier har en høy stjerne hos mange.

– Det er mange som snakker om at de vil bli psykolog eller sykepleier. Enkelte har også snakket om psykiater. Det er vel kanskje yrker som er litt i tiden, tror Selnes.

Utdanninger innen oljesektoren, som for eksempel ingeniørfaget, som tidligere har vært populære å søke på, står ikke like høyt i kurs blant sortlandselevene.

– En del har nok fått kalde føtter når de leser om nedskjæringer i media i oljesektoren og mange ingeniører som blir sagt opp, sier Rødsand.

Bodø og Tromsø

De kan også tyde på at det finnes en viss trend når det gjelder hvilke byer elevene ve Sortland vgs. ønsker å studere i. Tromsø og Bodø er særlig populære studiesteder.

– Og så er det en del som snakker om Trondheim. Det virker ikke som Oslo er like populært, forteller Selnes.

– Jeg tror Nordlands-skolene trekker mye folk. Og med tanke på at vi kommer fra Nord-Norge, kommer vi inn på den såkalte nordlandskvoten, poengterer Rødsand.

For lite veiledning

Trioen legger ikke skjul på at de gleder seg til å reise vekk fra Vesterålen, i alle fall for en stakket stund.

– Jeg ser fram til å komme meg vekk og å oppleve noe helt nytt, sier Båtnes

– Jeg liker å jobbe selvstendig og ser fram til å bli student, presiserer Rødsand.

Men føler de seg klare til å gyve løs på et høyere utdanningsløp? Har de fått med seg ballasten som trengs?

– Jeg skulle ønske at vi hadde fått litt mer studieveiledning underveis. Vi vet på en måte ikke helt hva vi går til før vi faktisk er der, men jeg satser på at det går bra, slår Seline Rødsand fast.