Mandag var kommunen i møte med toppledelsen i Vardia, den lokale ledelsen, tillitsvalgte, Nav og næringsråden i Nordland. Vikarierende ordfører Karl Erling Nordlund er positiv etter møtet mellom aktørene.

Les også: Foreslår nedlegging av Vardia på Sortland

– Allerede nå har vi satt ned en arbeidsgruppe som skal se på muligheter for framtida. Alle parter virker framoverlente og ønsker å finne en løsning, sier Nordlund.

Les også: Krever at Vardia ikke legger ned på Sortland

Viktig gruppe

Han tror imidlertid at toget for å beholde Vardia i Sortland er gått.

– Vardia har tatt en beslutning. Det må vi respektere og heller se framover for å finne jobb til dem som kommer til å stå uten jobb når Vardia trekker seg ut, sier Nordlund.

Snittalderen for de ansatte i Vardia er 33 år. Det er noe av grunnen til at kommunen setter alle kluter til for å finne en løsning og muligens bygge opp noe nytt på tuftene til Vardia.

– Arbeidstakerne på Vardia er i en aldersgruppe som er svært viktig å beholde for Sortland og hele regionen, sier Nordlund.

Les også: Flere vil få tilbud om stilling andre plasser

Føler seg sveket

De ansatte i Vardia, som forrige uke varslet nedleggelse på Sortland, føler seg sveket av selskapet.

– Vi føler vi har vært med å bygge opp selskapet fra bunnen av. Det var ingenting i Vardia før vi startet opp. Ansatte har vært meget lojale og stilt opp for selskapet, og dette er takken man får for det, at de sparker den avdelingen som var grunnlaget, sier tillitsvalgt Terje Pettersen i Vardia.

Vardia ble startet opp etter at Opplysningen 1881 la ned i 2009, og Pettersen reagerer på at selskapet legger ned drifta etter at de i oppstarten fikk gratis husleie og sponset lønn fra de ansatte som fikk etterlønn i 1881.

– Hadde ikke det skjedd, så hadde nok ikke Vardia blitt startet og vært det er i dag.

Les også: Føler seg sviktet av selskapet

– Ikke noe valg

Daglig leder Børge Leknes i Vardia, bekrefter opplysningene ovenfor NRK Nordland.

– De har absolutt vært med og bidratt. Da vi startet i 2009, var det ingen forsikringskompetanse der. Det at de ansatte var villig til å ta denne investeringen, gjorde at det var mulig å komme i gang.

Leknes sier også at Vardia-ledelsen ikke har noen annen mulighet enn det de nå gjør.

– Vi har vært et vekstselskap og en uavhengig part i forsikringsmarkedet. Vi hadde en årlig vekst på 50 til 100 prosent hvert år. Så er vi kommet i en fase der vi må endre driften.

Seks avdelinger

Vardia har seks ulike avdelinger i Hamar, Sortland, Oslo, Sandvika, Molde og Porsgrunn.

Når selve nedleggelsen av sortlandsavdelingen vil finne sted, er foreløpig uvisst.

– Det har vært et ønske og en oppfordring fra oss i dag, at flere av de ansatte skal, om de har mulighet, få søke seg til en stilling en annen plass i Norge, sier Leknes.

Les også: - Det er ikke for sent å snu. Behold Vardia på Sortland