Det som egentlig var et innkjøp av en stubbefræs til privat bruk, har i løpet av et års tid blitt heltidsgeskjeften til Rune Hansen fra Sortland. Allerede før fræsen var i hus, hadde han tre bestillinger på fjerning av stubber i andres hager.

– Det har vel bare ballet på seg. Og det har gått fort, sier Hansen.

Småjobbsentral

I løpet av året har han gått fra å ta enkeltoppdrag her og der, til nå å leve utelukkende av å fjerne stubber, felle trær, eller ordne opp i andres hager.

Men det stopper ikke der. Om Hansen får det som han vil, kan han snart åpne en småjobbs-sentral, der folk som trenger arbeidserfaring, enten de nå er i NAV-systemet eller er ungdommer, kan ta små hagerelaterte oppdrag, det være seg kjøring av søppel, raking av plen eller lignende.

– Jeg har allerede vært i kontakt NAV, og vil gjerne starte en slags småjobbsentral som kan ha folk på arbeidstrening, sier Hansen.

– Konseptet er ikke helt klart enda, men jeg har bedt om et møte til med NAV. Responsen fra de har vært god.

Hektisk tid

Nå er det bare noen få uker siden han tok frem utstyret for sommersesongen, og Hansen spår at tiden fremover kommer til å bli særdeles hektisk. Allerede venter tettpakkede ordrebøker han, og spesielt sommermåneder som juli forventes å bli travel.

– Men egentlig er vinteren et av de beste tidspunktene for å fjerne trær. Da er treverket lett og tørt, og dermed lett å sage, sier han.

Likevel er det ofte slik at folk ser behovene for opprydning i hagen først når snøen forsvinner i april.

– Bransjen min er litt som for campingplasser. Man jobber døgnet rundt om sommeren, og så er det roligere resten av året, mener Hansen.

Bredt tilbud

I tillegg til trær og stubber, tenker Hansen at å sette opp støttemurer kan være et segment som er aktuelt. Han har også fått forespørsler om han kan tegne hager. Selv har han bakgrunn fra et vidt spenn av yrker, fra å være ansatt i Byggmakker, til å jobbe på tråler, med forsikring og i reisebyrå.

I Vesterålen Hageservice har han, i tillegg til oppdrag for private, gjort jobber for kommunen. Enn så lenge jobber han med å finne ut hvilke segmenter han kan jobbe med som gir økonomisk fotfeste.

Vesterålen Hageservice er et enkeltpersonforetak, men Hansen har planer om å legge om til et AS fra årsskiftet. Han ønsker også å kjøpe inn større maskin, samt lagerlokale.

Han tror markedet i Vesterålen er stort.

– Jeg trives veldig sånn som jeg jobber nå. Det er så artig å se at folk blir fornøyd, sier Hansen.