– Da vi ringte Randi Hansen i høst, ble hun veldig glad over å bli spurt. Vi visste ikke da at hun ikke hadde gjort konserter på flere tiår, sier Torgeir Steinsland i Sortland jazz- og viseklubb.

Han sier klubben hadde lyst å booke en artist som favnet om flere generasjoner.

– Hun har laget gode og folkekjære viser, og navnet hennes kom opp på et av våre møter. Vi visste også at hun hadde laget ny musikk, sier Steinsland.

Unik konsert

Artisten selv var ikke i tvil da hun ble forespurt om en konsert på Sortland.

– Da Torgeir tok kontakt med meg i oktober i fjor, kjente jeg med en gang at jeg hadde lyst til å gjøre dette. Når noen først spurte, sa jeg ja med en gang, sier Randi Hansen.

Hansen har hatt noen få opptredener de siste årene, men hun har ikke holdt en hel konsert de siste 30 årene.

– Jeg har vurdert å gjøre det, men jeg har alltid droppet det. Jeg ville egentlig spille noen konserter etter utgivelsen av den forrige plata mi i 2008, men det oppstod problemer med plateselskapet. Skal man først dra på en hel turne, bør man ha et ordentlig apparat rundt, sier Hansen.

Vil gi låtene liv

Harstad-artisten er mest kjent med sangen «Hvis æ fikk være sola di» fra debutplata «Ho Randi». Albumet solgte i 80.000 eksemplarer og lå i 41 uker på VG-lista.

Videre ga hun ut fire album på 80-tallet. Det sjette og hittil siste albumet, «Tid som går», kom i 2008.

De siste årene har hun også deltatt på en rekke album i samarbeid med andre artister, som KM Myrland, Olav Stedje og Jenny Jenssen, men noen solokonserter har det altså ikke blitt.

– Jeg liker egentlig veldig godt å være alene og lage låter. Det er mest verdifullt for meg. Men det er ikke så lett å bekjempe trangen om å gi låtene liv: Først lage tekst og melodi, deretter øve dem inn med musikerne og så skape et ferdig produkt. Det ferdige produktet får man først når man spiller inn sangene og spiller dem live.

Nå utelukker hun heller ikke at det blir flere konserter.

– Men jeg har ikke planlagt noe mer enn konserten på Sortland ennå.

Har med datteren

Med seg har Randi Hansen flere Harstad-artister. På bass skal Åsmund Wilter Kildal Eriksson spille, Hans Petter Vabog er med på slagverk, Martin Nordvik Olsen trakterer tangentene, og Harald Markussen er med som gitarist.

I tillegg skal datteren Maria Hansen Troøyen kore for sin mor under konserten på Sortland. På den forrige konserten, som altså var for 30 år siden, under en turné i Nord-Norge, var Randi gravid i sjuende måned.

– Datteren min var i magen min sist jeg holdt konsert. Nå skal hun kore for meg på Sortland. Hun har gått på musikkonservatoriet i Tromsø, så hun er musiker av utdannelse, men hun er en ikke-praktiserende musiker nå, sier Randi Hansen.

Urfremføringer

Hansen sier det har vært vanskelig å plukke sanger fra albumene til konserten på Sortland.

– Så jeg har valgt ut sanger fra det første og det siste albumet jeg laget. I tillegg blir det en del av det jeg har skrevet i det siste, så det blir mange urfremføringer. Det er også en av grunnene til at jeg sa ja, for å spille nye låter for et publikum.

Og hun sier hun gleder seg mer enn hun gruer seg til konserten.

– Men det er et usikkerhetsmoment ved å fremføre musikk, siden jeg mangler rutinen. Jeg håper det veies opp med at jeg har veldig lyst å gjøre dette, og at jeg har holdt på med musikk lenge.

– Stor stas

Hun har egentlig ingen tilknytning til Vesterålen, bortsett fra at hun spilte flere konserter her på 1980-tallet.

– For et par år siden dro jeg til Sortland på dagstur med jentene mine. Vi ville dra et sted, så tenkte vi: Hvorfor ikke Sortland? Så vi dro.

Og det ga tydeligvis mersmak.

– Jeg elsker kyst, fjord og fjell, og da er det fint å komme til Vesterålen og spille, sier Harstad-artisten.

Arrangøren har også troen på en fin kveld i Kulturfabrikken 4. juni.

– Dette blir stor stas, garantert sol og jubel. Folk må kjenne sin besøkelsestid og komme på konsert, oppfordrer Torgeir Steinsland.