De rundt 200 studentene på fjerde avdeling juss i Tromsø var to uker ut i sommerferien da de fredag fikk beskjed om at eksamenen de avla for tre uker siden, har blitt annullert.

Studentene må tilbake på skolebenken, og avlegge ny eksamen. Flere vesterålinger rammes av avgjørelsen, én av disse er Siren Endresen fra Sortland.

- Dette føles svært inngripende overfor oss, og kom som et sjokk. Vi var ikke klar over at det pågikk en sak om dette i det hele tatt, før vi fikk beskjeden i går, sier Endresen til VOL.

Formell feil

Bakgrunnen for at eksamenen må avlegges på nytt er en formell feil som skjedde i eksamenslokalet like før oppgavene ble delt ut.

Ifølge itromsø, som omtalte saken først, var det en digital eksamen, og studentene måtte møte opp en time tidligere for bokkontroll og opprigging av datamaskinene. Det var i dette tidsrommet at enkelte studenter fikk øye på deler av en eksamensoppgave.

Én eller flere studenter har i ettertid klaget på glippen, og universitetets klagenemd har vedtatt at eksamenen av den grunn skal annulleres.

Problematisk

Studiedirektør ved UiT, Hilde Adolfsen, sier til itromsø at ny eksamen skal avvikles så snart som mulig, og at studentene får ny eksamensdato mandag.

- Folk har reist hjem, de har reist på feire - og ikke minst så er mange i full jobb for å tjene penger enten til utveksling eller for å overleve neste studieår. Folk har forpliktelser, sier Siren som er fortvilt over avgjørelsen.

Selv er hun i full jobb i Tromsø ut juni, før hun flytter fra byen.

- Fakultetet bør dekke utgiftene vi vil få med å måtte ta fri fra jobb, eller fly inn fra andre deler av landet, mener Endresen.

Får ikke klage

Universitetet opplyser til itromsø.no at studentene ikke har mulighet til å klage på vedtaket.

- Det er hårreisende fordi vi ikke har fått uttalt oss om hvordan vi har opplevd eksamenen, sier Endresen. Hun håper klagenemda snur, og vurderer saken på nytt.

- Jeg mener eksamensresultatet bør stå, fordi jeg ikke tror de som så deler av oppgaven før andre, hadde noen særlig fordel av det, avslutter sortlandsjenta.