Juni, juli og august byr på både konserter, teater og utstillinger for fastboende og sommergjester. I tillegg blir det teaterkurs for barn og en ekstra lang Ungdomsuke i samarbeid med Tett i Tett. Kulturkaféen har åpent hele perioden, og hver fredag blir det Dagskift som ellers i året. Bøker, filmer og musikk kan du også låne hele sommeren, og Sortland kino har en lang rekke filmer på programmet. Sortland bibliotek og Kulturkaféen går over til sommerlige åpningstider fra og med lørdag 18. juni, heter det i en pressemelding fra Kulturfabrikken.

Mange festivaler

Det foregår mange festivaler i Vesterålen i sommerhalvåret, og en rekke av disse byr på smakebiter fra sitt program på Dagskift. I tillegg får vi musikalske møter med både Steinar Kjeldsen Kvartet, musikklinjas avgangselever og Svein Forselv i løpet av sommeren. Sortland museum åpner sin sommerutstilling "Hvis gamle hus kunne fortelle" om gamle trehus på Sortland. Videre står en utstilling om Jack Berntsen og den nordnorske visebølgen også på Sortland museums program. I Galleri Ariblå viser Sortland kunstforening videokunst i juli og deler av august, mens første del Galleri Jennestads åpning av Hariton Pushwagners utstilling foregår på Kulturfabrikken, med filmvisning i Lanterna og kunstneren selv tilstede.

Rocka opera

For den musikkinteresserte blir det mye forskjellig å velge mellom, fra viser, pop og rock til joik, opera og klassisk i duo og ensembleformat. Sortland jazz- og viseklubb har konsert med Randi Hansen og musikere - hennes første solokonsert på 30 år. Vesterålen Storband, med Frode Nymo som solist, har et storprosjekt på gang der de hyller saksofonisten Sigurd Køhn. Senere blir det plateslippkonsert med pop-bandet Din Freundin, som sammen med musikalske venner inntar Blåboksen. Ungdommene i Sortland rockeklubb arrangerer Blablafestivalen for 13. gang. I løpet av to dager får publikum mulighet til å oppleve lokale og nordnorske artister på scenen og i kulissene. Her blir det rock, akustisk pop, elektronisk musikk og hiphop i skjønn forening.

Ensemble blå

På den klassiske siden har vi Ensemble Blå Duo, som byr på Beethoven, Schumann og Piazolla, mens Spellemannsnominerte Ensemble Allegria kommer med Grieg, Tsjajkovskij og Biber på repertoaret. De operainteresserte kan la seg forføre av Mimi fra La Boheme, Medora fra Il Corsaro, Giulietta som lengter etter Romeo og Den glade enke som svinger champagneglasset når sopranen Berit Meland og pianisten Pat Manwaring inviterer til Operapub. Dette blir er en helaften med mat, god drikke og musikk, der Kulturkaféen har blant byr på sommerlig tapas.

Lyse, nordiske sommernetter er rammen rundt forestillingen Cornelis Ballader, der Peter Wemö synger mange av de kjæreste og mest etterspurte visene Cornelis Vreeswijk etterlot seg. De litteraturinteresserte kan få med seg Vesterålen litteraturlags kveld "Ord i sommernatta", og senere besøk av forfatteren Laila Stien på Sortland bibliotek. Peter Wessel Zapffe, for mange kjent som en av mennene bak boka Vett og Uvett, får vi møte når Hålogaland Teater kommer med den både humoristiske og nattsvarte monologen "Zapffe", med Kristian Fr. Figenschow i rollen som Peter Wessel selv.

Lønningsquiz

Den fredagen som også er siste skoledag før sommerferien blir det passende nok Lønningsquiz. Quizen tar ferie i juli, men quizmasterne er tilbake med nye spørsmål i kreative kategorier i august.

Teaterkurs for barn

Også i sommer åpner Kulturfabrikken dørene for unge kulturarbeidere med tilhørighet til Vesterålen som trenger et sted å øve eller produsere. Ordningen innebærer at de kan søke om å låne kunstrom, lydstudio, dansesal og teatersal på Kulturfabrikken gratis. Gjennom ordninga med reisestipend til Kultursamarbeidet i Vesterålen har de som er tilbakestrømmere også mulighet til å få reisetilskudd.

Skatecamp

I slutten av juni kjører Ungdomsfabrikken i gang skatecamp for de som liker å utfordre balansenervene. For barn fra skolealder og oppover blir det sommerteaterkurs med skuespiller Trude-Sofie O. Anthonsen. Der får barna lære om teater, stemmebruk, fysisk teater, improvisasjon og samarbeid en hel uke til ende.

Særlig tett blir det fra 8. – 20. august. Da er Kulturfabrikken avsatt til Ungdomsuka og TETT i TETT- prosjektet. TETT i TETT er et samarbeidsprosjekt mellom Hurtigrutens Hus og Kulturfabrikken Sortland. I to uker tar de over Kulturfabrikken og Hurtigrutens hus. Det arrangeres ulike verksted for unge kulturspirer som vil være med å skape ting på, bak og rundt scene og lerret: fra idé til framføring, lys, lyd, film, produsent og media. Både som avslutning og underveis blir publikum invitert inn for å oppleve små og store smakebiter av det som blir produsert.