17-åringen er nemlig i ferd med å avslutte andreklasse studiespesialiserende på Sortland vidregående skole. Hun beskriver året som enestående.

- Jeg blir nesten rørt når jeg snakker om det. Det har vært helt fantastisk. Norge, og særlig Vesterålen er utrolig vakkert, sier den amerikanske jenta.

Det var nettopp hennes observasjoner, tanker og opplevelser som var utgangspunktet hun holdt under et åpent møte i regi av Sortland Rotaryklubb onsdag kveld. Tilhørerne fikk informasjon om amerikanerens inntrykk av både skoleliv, dagligliv og ikke minst fritidsliv.

Annen skole

En av de mest markante forskjellene mellom amerikansk og norsk skole, er friheten. Der må elevene i stor grad holde seg inne på skoleområdet i skoletiden. Skal de bevege et annet sted, må de ha tillatelse, ifølge Bartz. Selve organiseringen av skoledagen er også totalt annerledes.

- På Sortland og i Norge har vi det mye friere på skolen. Vi har mer gruppeoppgaver og kan gjøre mer som vi vil. I USA, der jeg går, på en såkalt Public school,  er det mer stress. Vi har stort pensum og blir testet hele tiden, i tillegg til at vi får mange individuelle oppgaver. Og så er det veldig hektisk siden vi bare har fem minutter mellom hver time, og de må vi bruke til å skifte klasserom, siden klasserommene tilhørerer de enkelte lærerne og ikke klassen, utdyper hun.

På spørsmål om hun foretrekker norsk eller amerikansk skole, kommer svaret kontant.

- Norsk, så klart, smiler hun.

Russefeiring

En av de norske tradisjonene som Caroline "Coco" Bartz finner noe snodig, er russefeiringen. Hun synes det har vært rart å observere ungdommer, noen ganger med skjevt ganglag og noen millimeter promille innabords, bokstavelig talt snuble seg bortover veien, med både en og to velfylte flasker i hånden.

- Det var et rart syn. Hadde vi for eksempel gjort det samme inne på highscool-området i USA, hadde vi blitt arrestert, smiler hun, og sikter blant annet til at aldersgrensen for å drikke alkohol i USA er 21 år.

Nyksund

Mye av fritiden til skoleeleven under norgesoppholdet, har gått med til å ferdes i naturen.

- Naturen her er utrolig vakker. Med fjell og fjord. Det er veldig pent og svært ulikt landskapene vi har i Minnesota. Der er det jo ikke en gang fjell, sier hun.

Når vi lurer på om hun har lagt sin elsk på en spesiell destinasjon i regionen, responderer hun.

- Nyksund, som er helt fantastisk. Både fordi det skiller seg fra alt jeg er vant til hjemmefra og at der er en unik atmosfære, sier hun.

Unike bånd

Noe annet som har gjort inntrykk, kanskje i enda større grad, er kontakten hun har fått med klassen på Sortland videregående skole.

- Its the best class i could get. They are just amazing, sier hun på amerikansk.

Hun legger heller ikke skjul på at hun kommer til å savne vertsfamilien og Vesterålen.

- Jeg har jo et hjem i Minnesota, men akkurat nå er Sortland like mye hjem. Jeg gruer meg til å reise, men kommer tilbake til neste år, da klassen min skal uteksamineres, forteller Bartz, som oppsummerer oppholdet på Sortland og i Vesterålen på følgende vis.

- Sortland og Vesterålen  er bare "amazing".