Wenche Cumming fra Sortland er innstilt som ny leder for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Nytt styre velges på Folkeaksjonens landsmøte på Sortland til helgen.

Les også: Kan bli leder for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Vil gjøre andre ting

Dermed er tre år som leder over for Bente Kristine Lorentzen fra Henningsvær. Lorentzen hadde mulighet til å ta gjenvalg, men nå vil hun bare være «vanlig medlem» fremover.

– Jeg tar ikke gjenvalg fordi jeg har lyst til å gjøre litt andre ting, og fordi jeg er skråsikker på at dette er en sak vi kommer til å vinne. Dermed kan jeg trygt tre av og heller være «vanlig medlem» og bidra med frivillig innsats til arrangementer, folkefester, vardebrenninger og alt det vi planlegger fremover, sier Lorentzen.

Les også: 44 prosent vil ikke ha olje-utrede Lofoten, Vesterålen og Senja

– Stor seier

Hun har lenge i arbeidet for ei oljefri fremtid for Lofoten, Vesterålen og Senja, både gjennom tidlig engasjement i Natur og Ungdom, i styret til Folkeaksjonen, lokallaget til Folkeaksjonen i Oslo da hun bodde der, og til sist som styreleder fra høsten 2013 frem til helgen.

– Det har vært noen spennende år for Folkeaksjonen. Høsten 2013 ble området vernet for en hel stortingsperiode, en stor seier i en rekke av kamper Folkeaksjonen har arbeidet med og vunnet, siden den startet som lokale aksjoner i 2006, sier Lorentzen.

Har slappet litt av

Hun sier det ligger en enorm mobilisering og innsats bak Folkeaksjonens arbeid.

– Mange tusen frivillige har bidratt med frem til den siste seieren i 2013. I årene fra 2013 til 2016 har vi feiret at arbeidet vårt lyktes gjennom CD-utgivelse og markeringer. Vi har slappet litt av, men med et våkent øye og spredning av informasjon –  vi har deltatt med leserbrev, vardebrenninger og arrangementer i lokallagene.

Les også: Markerer oljemotstand med vardebrenning

Åpne møter

Det siste året har Folkeaksjonen rustet seg til å sikre ei fortsatt oljefri fremtid ved neste års stortingsvalg.

Vi har startet arbeidet med å arrangere åpne møter, slik at flere engasjerer seg i saken, laget vardebrenning for ei fortsatt oljefri fremtid, besøkt våre gode støttespillere i Norges Fiskarlag og Norges Kystfiskarlag, samt deltatt aktivt i debatten i media og spredd kunnskap og hentet flere støttespillere slik at vi sikrer nok en oljefri seier, sier Lorentzen.

Les også: – Folkebevegelsen farer med usannheter!

– Fantastisk dyktig

På landsmøtet på Sortland til helgen går hun altså av som styreleder, og Wenche Cumming tar trolig over.

– Hvordan du ser for deg Cumming som leder om hun blir valgt? Du har jo hatt henne med som nestleder?

– Wenche kommer til å være en fantastisk dyktig og mobiliserende styreleder. Hun kjenner veldig godt til saken og har et hjerte for ei positiv og oljefri fremtid for regionene Lofoten, Vesterålen og Senja, svarer dagens Folkeaksjon-leder.

– Samtidig har hun et globalt perspektiv som sørger for at vi ser oljeboring i Vesterålen i sammenheng med klimaendringene og matproduksjon globalt og det ansvaret det innebærer for Norge. Wenche er en stå-på-er med ei innstilling som gjør at enhver som tviler overbevises om at ei oljefri fremtid er det beste for regionen, legger Lorentzen til.