Studenten, som opprinnelig er fra Charleston i South Carolina i USA, viste ikke hvor Norge lå da han valgte utvekslingsland. Han ønsket kun å få se verden. Etter flotte ti måneder på idrettslinja ved Sortland Videregående skole og mange fine opplevelser er det med litt motvilje han reiser tilbake. – Jeg har ikke hatt nok tid til å gjøre alt jeg ønsker, sier 19- åringen.

Tilfeldigheter

Gibbons hadde ønsket seg egentlig til Italia, og hadde Norges som andrevalg. Det var tilfeldigheter som gjorde at han havnet på Sortland. Når man er på utveksling med utvekslingsorganisasjonen AFS, som Gibbons gjorde, er det nemlig slik at man selv bare velger land. Dermed er det opp til vertsfamilier å velge ut hvem man ønsker å ha boende hos seg i ett år. – Treyvon så veldig snill ut. Jeg har heller ikke hatt utvekslingselever fra USA tidligere, så det var en av grunnene til at jeg ønsket at han skulle komme hit til Sortland, sier vertsfar Svein G. Flaaten (67).

Flaaten, som tidligere har vært leder i AFS Vesterålen, har vært vertsfar i 25 år, og har hatt utvekslingsstudenter fra hele verden. Det er derimot første gang han har en utvekslingsstudent fra USA.

Et fantastisk år

At Sortland og Norge har gjort et godt inntrykk på 19- åringen er det ingen tvil om. Han har fått utnyttet tiden sin her godt. Når han ikke har vært på skolen har han vært ute for å se regionen og landet. Han har fått sett Vesterålen, Lofoten, besøkt Svalbard, Bergen og Oslo, blant annet. Studenten, som aldri hadde gått på fjellturer tidligere ble også bitt av fjellbasillen, og allerede fjerde skoledag i høst gikk han på Møysalen.– Det var helt fantastisk, og ikke vanskelig i det hele tatt å gå opp. Det var derimot vanskeligere å gå ned, ler han.

Den norske maten har han heller ikke noe vondt å si om.– Lutefisk smaker helt fantastisk! Fårikål og brunost må også være noe av det beste jeg har smakt, sier han.

Russetid

Den norske russetiden var for Gibbons den store høydaren. – Russetiden var helt fantastisk! Absolutt det beste med hele året, utbryter han.

Sammen med sine klassekammerater på Idrettslinja var han rødruss nå i vår. I forkant av reisen hadde han ikke hørt om hverken rødruss eller russetid. – Svein skrev e-post til meg i forkant av min ankomst og jeg skjønte overhodet ikke hva russetid var, ler Gibbons. – Jeg drikker ikke alkohol selv, men synes de ukene med festing var veldig morsomme. Man ble veldig godt kjent med all russen, på tvers av klassene, sier han.

Kulturforskjeller

19-åringen opplever at nordmenn er mer åpne og ønsker i større grad å bli kjent med andre enn amerikanerne. Han var ikke sikker på hvor lett det kom til å bli å få seg venner i Norge, allerede første skoledag ble han bedt på grillparty til nye klassekamerater.

Selv har han inntrykk av at språket har hjulpet han mye med denne fordi at engelsk er et så allment språk. Å lære seg norsk har synes han heller ikke har vært en så stor utfordring. – Det har vært noen små humper på veien, men det handler mye om å tørre å snakke norsk, forteller han.

Ønsker seg tilbake

Gibbons, som nå er ferdig på videregående skole, ønsker å se mer av verden, og gjerne mer av Norge.

– Jeg ønsker å søke meg til Universitetet i Tromsø til høsten, og håper dermed at jeg kan komme tilbake til Norge så fort som mulig.