På sin vesterålsferie ble Brustad-Hansen, som til vanlig bor i Tromsø, vitne til en hasardiøs forbikjøring på strekningen Risøyhamn og Sortland. Han ante fred og ingen fare da han like før Maurnes så en bil ta en forbikjøring i en skarp sving. Han opplyser at han vanligvis ville ha blinket med lysene og tutet, men det rakk han ikke her. - Jeg trådte inn bremsen så hardt jeg kunne, og da jeg paserte bilen hadde jeg gått fra en fart på 80 km/t til 30 km/t, sier han.

Følelse i magen

Brustad-Hansen forteller at han ikke rakk å tenke da han var i selve situasjonen.- I etterkant ble jeg mildt sagt forbannet, sier han, som hadde sine barn på tre og fem år sovende i baksetet. Onsdag formiddag har han enda en ekkel følelse i magen, og håper å bli kvitt den rimelig fort. - Jeg kjører jo den strekningen hver dag, så det er vel bare å få snakket ut om det, sier han.

Bare tilfeldigheter

Noen kilometer forrut for denne hendelsen lå Brustad-Hansen bak sin mor. Hun fikk en telefon og kjørte av veien, og han bremset ned. - Hadde det ikke vært for at hun kjørte av veien der hadde hun kollidert med vedkommende, og hadde det ikke vært for at jeg bremset da hun kjørte av, hadde jeg kollidert, sier han.

Travel bilist

Tromsømannen reagerte på at vedkommende som kjørte forbi ikke bremset, men satte opp farten og fortsatte forbikjøringen. - Har folk det virkelig så travelt at de er villige til å risikere liv, spør han.Han har tidligere vært vitne til stygge forbikjøringer, noe som var en av årsakene til at han valgte å kjøpe seg et såkalt dash-cam. - Det var først da jeg kom hjem og fikk sett over videoen jeg forsto hvor nært jeg hadde vært fra å kollidere, sier han. 40-åringen leverte tirsdag videoen fra kjøreturen til politiet på Sortland, og forholdet er anmeldt.

- Ikke bra

Lensmann i Sortland, Per Erik Hagen, har sett videoen, og sier at forbikjøringen overhodet ikke ser bra ut. - At vedkommende som filmet oppfattet situasjonen og fikk bremset avverget nok en kollisjon her, sier han. Hva straffen til personen som kjørte forbi vil bli, sier han er opp til påtalemyndigheten å bedømme. Hagen opplyser at de stadig får melding om hasardiøs kjøring og sier at det er viktig at folk melder fra om slikt.- Mange har jo slike dash-cam nå om dagen, og det hjelper oss utrolig mye i etterkant, forteller han.

Ha god klaring

Hagen poengterer også at det er svært viktig at folk er klar over hva de utsetter seg selv og andre for under en forbikjøring.-Ta det for guds skyld rolig på veiene. Vær sikker på at du har god nok klaring når du kjører forbi, og hold deg innenfor fartsgrensen, sier lennsmannen.