– Det er veldig viktig for oss at navnet på etikettene våre stemmer med hvor vi henter vannet fra, sier islandske Thorvardur Gunnlaugsson, som stiftet i 2006, men startet produksjonen i desember 2014.

Derfor var de ansatte i det Svolvær-baserte bryggeriet aldri i tvil om at vannet til ølmerket Møysalen måtte hentet nettopp fra foten av Sortlands høyeste fjell.

Kom før jul

Det var i fjor, da de fikk forespørsel fra vesterålinger om de ikke hadde noe vesterålspils, at de bestemte seg for å lage en vesterålsvariant av Lofotpils.

– Vi lurte på hva vesterålinger er stolte av som har med vann å gjøre. Vi fikk mange tips om at Møysalen er dere stolt av, og vi bestemte oss for å gå for det.

De fikk hentet inn tillatelse til å tappe vann i området fra både nasjonalparksenteret, kommunen og Trollfjord Kraft. Sistnevnte har vannstasjon i området.

– Alle var veldig velvillige til å la oss få hente vann der, og den siste uka for jul kom ølet i salg, sier Gunnlaugsson.

Hele landet

Mandag denne uka tappet de møysalen pale ale av vannet de hadde hetet for en måned siden. De har etter at ølet ble lansert rett før jul i fjor, hentet 8.000 liter vann fra Andre Fiskfjordvatnet i Sortland.

– Vi hadde ikke så mye salg i begynnelsen, men nå har det begynt å ta av. Møysalen selges over hele landet siden vi har avtale med Coop og Rema 1000, sier islendingen bosatt i Svolvær.

Bryggeriet har foreløpig ikke et fast mønster når det gjelder tapping av vann.

– Vi bare drar og henter vann ved Møysalen hver gang vi er tomme. Vi har ingen historikk å se tilbake på, siden vi er et nyoppstartet bryggeri. Vi må se an hvor populært ølene våre er og ta det derfra.

Trollfjordpils

Bryggeriet må i dag kjøre fire turer fra Svolvær for å hente 1000 liter.

– Dessverre rommer ikke tankene så mye vann. Vi skal investere i større tankbiler så vi bare trenger å kjøre to ganger til Møysalen når vi tapper vann, sier islendingen.

Han avslører også at bryggeriet jobber med å lansere nok et vesterålsøl: Trollfjordpils.

– Vi holder på med å få tillatelse til å tappe vann fra Trollfjord. Vi ønsker en avtale med grunneiere, sier Thorvardur Gunnalaugsson i Lofotpils, som for øvrig har to bøfjerdinger blant sine åtte ansatte.