Vi har spurt Statistisk sentralbyrå (SSB) om mulighetene for å få utarbeidet en liste over samtlige etternavn som bæres av innbyggere i Sortland og nabokommunene. Byrået tok utfordringen på strak arm, og i samarbeid kan vi nå presentere alle sammen – ned til en viss grense.

- Av hensyn til personvernloven kan vi ikke gi ut navn som tre eller færre bruker, forklarer Jørgen Ouren, som er SSBs ekspert på navn.

Les også: Lødingen: Hvor mange deler du etternavn med?

Mest brukt i Sortland

Dermed har vi fått utlevert en liste som teller ikke mindre enn 546 forskjellige etternavn fra Sortland. Det er bare ett etternavn per person. Kvinner som tar med seg pikenavnet inn i ekteskapet får dette som mellomnavn. Det samme gjelder barna.

Les også: Sortland: Hvor mange deler du etternavn med?

Og dermed kan vi kåre Hansen som den store vinneren i Sortland kommune. Det er nemlig 383 personer herfra som bærer dette navnet. På andreplass finner vi Johansen, som 310 personer har som etternavn. Den siste ledige plassen på etternavn-pallen i Sortland går til Olsen, som 256 personer er stolte innehavere av.

Les også: Hadsel: Hvor mange deler du etternavn med?

I resten av Vesterålen er det Johansen som dominerer. Dette navner topper tabellen i Øksnes (225 personer), Hadsel (237), Bø (156) og Lødingen (56). Mens Hansen troner øverst i Andøy, med sine 140 «representanter» der.

Les også: Andøy: Hvor mange deler du etternavn med?

Startet på 1800-tallet

Skikken med arvelige slektsnavn var noe som kom på 1800-tallet. Før det var det bare adel og overklassen som drev med den slags, kan Ouren fortelle.

- Gjennom dette århundre utviklet dette seg, og da navneloven kom i 1923 var nesten alle i mål, sier han.

Ouren forteller at det på landsbygda var vanlig med navn av typen Olav Oddson Fosso – der Olav var sønn av Odd og bodde på gården Fosso.

Les også: Øksnens: Hvor mange deler du etternavn med?

- Da etternavnene kom utover 1800-tallet beholdt folket på landsbygda stort sett sine gårdsnavn. Men i byene var det annerledes. Det var mange som flyttet fra landet til sentrale strøk, og det gav ikke særlig status å ha bondebakgrunn. Derfor var det fristende å bruke skikken med sen-navn. Den var ganske vanlig også hos de mer velstående, forteller Ouren.

Sen-navn minker

Ved inngangen til 2016 var det Hansen som toppet i Norge, med 53.011 brukere. Det er omtrent én prosent av alle nordmenn. Deretter følger Johansen med drøyt 50.000 og Olsen med 49.303 «brukere».

Det første etternavnet på listen uten -sen er Berg, som er på 14. plass og bæres av drøye 18.000 nordmenn. Det er klart at alle kommuner har sine lokale og egenrådende etternavn som slår mest ut akkurat her.

Les også: Bø: Hvor mange deler du etternavn med?

Det gjelder ofte stedsnavn – og vi finner flere av disse på listen.

Selv om listen domineres av sen-navn i både Vesterålen og resten av landet, så synker andelen jevnt og trutt.

- Mens det for mer enn hundre år siden var status med sen-navn, er det ikke slik i dag. Nå er det nettopp navn med røtter i vår bondekultur som er fint. Det er nok noen som bytter navn, men det viktigste som skjer er at nyfødte ofte får navn etter den av foreldrene som ikke har sen-navn, poengterer Ouren.

Les også: Én av ti fikk bindestrek-navn