- Nei detta e ikkje saft, detta e drikkevannet vårres!, var bildeteksten til et bilde med en mugge brunt vann Høve la ut på Facebook søndag.

Brunt vann i alle år

Høve bor i Eidbukt i Hognfjorden i Sortland. I følge Høve har de hatt brunt vann i springen i alle år.- Det blir ekstra brunt når det kommer mye regn, sier hun.

Høves hus er tilknyttet et privat vannverk.- Kommunen har kommet med lovnad i flere år om at det skal komme kommunalt vannverk helt inn hit, forteller Høve.

Frist 2022

Per Edvardsen ved vannverket i Sortland kommune er enig med Høve. - Det er jo ikke bra at folk skal drikke slikt vann, sier han.

I Hovedplan Vannforsyning fra Sortland kommune står Hognfjorden som et av målområdene. I følge denne planen skal forsyningsområdet for Sortland vannverk utvides til Maurnes vannverk inkludert Hognfjord og Eidbukt. Fristen for dette er 2022.

Noen kjøper drikkevann

Hun synes det burde være en selvfølge at folk i Norge har rent drikkevann.- Det er ikke noe særlig delikat å drikke brunt vann, enda værre å servere det til gjester, sier hun.

Høve kjenner til at enkelte kjøper drikkevann. Det gjør ikke hun. - Vi har ikke kjent noen anderledes smak av vannet, og vi har ikke blitt syke, forteller hun.