Tove Mette Bjørkmo

Ordfører i Sortland. Var da partisekretær for Nordland Ap, og drev partiet på fylkesnivå.

”Tove, de skyt oss”. Bjørkmo satt på hjemmekontoret på Sortland da hun fikk en telefon fra en skrekkslagen ungdom på Utøya. Telefonsamtalen ble brutt. Flere meldinger tikket inn. ”Jeg ligger under et bord”. ”Jeg står i havet”. ”Nå svømmer vi”. – Det er helt absurd. Du klarer ikke forstå. Det er det verste jeg har vært med på i hele mitt liv, sier Bjørkmo. Som partisekretær får hun ansvar for å sette i gang alt som skal skje. Få de gjenlevende ungdommene hjem, holde kontakt med foreldre, prester og reise i begravelser. – Det var hard jobbing og mye følelser i sving døgnet rundt. Jeg var i seks begravelser på kort tid. Det var tøft, og jeg hadde store problemer med å gå i kirker etter dette. 22. juli gjorde mye med meg som menneske. Det har tatt tid å bearbeide, og det preger meg fortsatt. Det går nok aldri helt over.

Eilif Hallingstad Finnseth

Holder tale på vegne av AUF under minnemarkeringen på Sortland fredag.

– 22. juli vil alltid være en spesiell dag for meg. Ikke bare på grunn av det som skjedde, men også fordi jeg feirer bursdagen min da. Da bomben smalt var jeg på bowling på Sortland med mine foreldre. Jeg husker at vi så direkte på NRK fra regjeringskvartalet. Jeg følte det var uvirkelig at det skjedde i byen hvor flere av mine familiemedlemmer bodde. Senere på dagen var vi på kino på Stokmarknes og så Harry Potter, og jeg glemte alt om terror. Det var først da filmen var ferdig at jeg og broren min fikk høre om Utøya. Jeg la meg med sjokket over at flere titalls ungdommer på min alder hadde mistet livet mens jeg hadde feiret at jeg fikk bli eldre. Dagene etterpå var nesten verre. Jeg husker at jeg ble sjokkert av å våkne til drapstallene dagen etterpå. Jeg var bekymret. Jeg var redd. Jeg tenkte at dette ville for alltid legge en mørk skygge over landet. I dag tenker jeg ikke kun på det forferdelige som skjedde for fem år. Jeg blir faktisk heller minnet på hvordan landet vårt samlet seg. Hvordan vi klemte de sårede, hvordan vi også følte oss berørt over hva som skjedde på en liten øy. At vi bestemte oss for at verdiene disse ungdommene brente for fremdeles skulle leve. At vi klarte å møte ondskap med godhet. Utøya vekker vonde minner hos meg. Men når jeg besøkte øya i fjor så lærte jeg at AUF og Norge har klart å fylle landet med kjærlighet og tapperhet igjen.

Marita J. Gundersen

Politiførstebetjent ved Sortland lensmannskontor.

– Jeg gikk på ferie den dagen, og skulle kjøre sørover til svigerforeldrene mine i Levanger. Da de første meldingene om bomba i regjeringskvartalet kom satt vi på ferga fra Lødingen. Resten av den dagen hørte vi på radioen og på uavbrutte nyhetssendinger, og prøvde å holde oss oppdatert på mobil. Da vi la oss i tredtid på natta, var meldinga at opp mot 120 var døde. Da vi sto opp var det nedjustert noe. Det var en grusom hendelse som i all tid vil berøre oss. Vi hadde aldri opplevd noe lignende, og det åpnet for tanker om at vi kanskje ikke var så trygg i Norge som vi hadde trodd. På jobb har 22. juli blitt diskutert i alle år siden. Hva ble gjort? Hva kan vi lære av det? Det er ikke gitt at det tar én time for beredskapstroppen å nå frem. Hadde det skjedd i for eksempel Tromsø, kunne det fått enda mer fatale konsekvelser.

Erik Jenssen

Var på jobb som journalist i VOL 22. juli.

- Det var fredagsstemning og sommertid. Jeg var på reportasjetur i Risvær, ute på en båt, da telefonen begynte å ringe. Vi hadde én mann inne på kontoret på Sortland da vi fikk melding om eksplosjonen i Oslo. Han holdt fortet og fulgte saken fra et vesterålsperspektiv. Da meldingene fra Utøya begynte å tikke inn, fikk jeg fart på hjemturen. Vi visste at det befant seg flere ungdommer fra Vesterålen der. Jeg satt pal på hjemmekontor hele den helga. Ringte, gjorde intervjuer – mens dødstallene steg. Vi spurte så nært vi turte. Tidlig lørdag morgen fikk vi bekreftet at det var vesterålinger savnet. Det er en av de gangene du sitter på jobb og virkelig føler at du gjør noe viktig. Med alle som satt bekymret hjemme i Vesterålen og lurte, var det vi bidro med her lokalt også vesentlig. Sent lørdag kveld rundet TV2 av dekningen sin med å spille ”Mitt lille land”. Da måtte jeg legge fra meg alt og gå meg en tur ut i skogen.

Hege Karoliussen

Jobber som frisør ved Byfrisør’n på Sortland.

- Jeg var på feire i Sverige med familien den dagen. Vi var ute og koste oss i sola da vi fikk høre om hva som hadde skjedd. Det ble ikke mer sol på oss den dagen. Vi ble sittende inne å se på TV. Vi prøvde først å skjerme ungene, men måtte til slutt sette oss ned og snakke med dem. De hadde masse spørsmål. Fem år etter er det like grusomt å tenke på det som skjedde, og når det i det siste har skjedd tragiske hendelser rundt om i verden, gjenopplever man det hele.

Johnny Wiklund

Driver Narvesen i Sortland storsenter.

– Jeg var på jobb da det skjedde, og trodde nesten ikke på det. Det var så uvirkelig. Jeg merket godt at folk konkluderte raskt, og trodde det var muslimer som sto bak. Vi fikk se fremmedfrykten satt i system den dagen. Vi er inne i ei tid hvor fremmedfrykten får råde, og det er skummelt. Jeg tror det var veldig viktig at vi for fem år siden hadde en statsminister og politikere på begge sider som løste dette med ei rose i hånda.