Sortland kommune samlet torsdag alle barnehagestyrere og -ansatte i kommunen, totalt 190 stykker, i Samfunnssalen.

Tema for dagen var mobbing, og hvordan det kan forhindres i barnehager.

– Det var en veldig lærerik dag, og i pausene fikk jeg tilbakemeldinger av at de barnehageansatte hadde godt utbytte av kurset, sier oppvekstsjef Erik Strand i Sortland kommune.

Ordføreren åpnet kurset

Ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) åpnet kurset med en tale om oppvekst og viktigheten av å bekjempe mobbing.

– Det var en fin tale og at ordføreren møtte opp, viser at arbeidet med å gjøre dagen lettere for ethvert barn i kommunen er oppe på et politisk nivå, sier Strand, som ikke tror barnehagene i Sortland er verken verre eller bedre enn landet for øvrig.

– Vi har ingen statistikktall for hvordan situasjonen er i Sortland, men ærlig talt tror jeg det er som i landet ellers, sier Strand og legger til.

– Men det er positivt for Sortland at dette kurset blir gjennomført. Mobbing i barnehagen er et relativt nytt tema i Norge. Det er positivt at Sortland, som også ble kåret til årets oppvekstkommune, er tidlig frempå og lager en god oppvekstplan og kurser de ansatte om dette temaet. Da får enda flere en bra oppvekst i kommunen.

Én av ti

På kurset fikk deltagerne vite at det antas at 10 prosent av barna føler seg mobbet og ikke trives i barnehagen.

– Vi fikk vite at barn som ikke blir sett så mye, som er rolige og forsvinner litt i mengden, er spesielt utsatt. Det var mye fokus på det å se barna og delta i barnas lek. De voksne må være proaktive og involverte i barns hverdag, sier Strand.

67 prosent ser mobbing

Bak kurset står Norges fremste forsker på temaet mobbing i barnehage, Ingrid Lund fra Universitetet i Agder. Lund har gjennom et forskningsprosjekt sett innlysende på mobbing i landets barnehager. Undersøkelsene viste følgende:

• 67 prosent av de ansatte sier at mobbing foregår i deres barnehage

• 49 prosent av foreldrene sier at mobbing foregår.

• 34 prosent av foreldrene sier at deres barn har vært involvert i mobbing.

– Den største og sterkeste frykten for små barn er å bli utestengt fra leken, det å ikke få være med eller ikke høre til. Også som forelder er det at barna ikke får være med, det verste, har Lund tidligere uttalt til barnehage.no.

– Må ta rollen på alvor

Lund advarer ansatte i barnehager til å bagatellisere problemet. Ifølge nettstedet mener hun at holdninger som «de er bare barn» og «litt erting har det alltid vært» er livsfarlige.

– Det handler nok litt om at vi er redde for å stigmatisere små barn som mobbere – og dermed «onde». Voksne bagatelliserer nok for lett og tenker at det går seg til. Men barna trenger voksne som ser og handler og tar voksenledelse på alvor.

Vil dekke konferanse

Etter torsdagens kurs skal de ulike barnehagene jobbe videre med å bekjempe mobbing gjennom sine foreldreutvalg FAU.

– I tillegg vil vi at en av dem som sitter i det kommunale foreldrearbeidsutvalget for barnehager skal få dekket reise og opphold på en konferanse om temaet i Tromsø i høst. Det er viktig å få løftet opp problemet i flere fora og være aktiv på området, sier Strand.

Ingrid Lund, Norges fremste forsker på temaet mobbing i barnehage, stod for kurset. Foto: Universitetet i Agder