– Nå må spillerne avgjøre om de er mus eller menn. Skal vi være menn, så må vi gå i krigen når det behøves og stå opp for hverandre sammen og gjøre den jobben som behøves, sier trener for Sortland IL sitt A-lag, Steve Edvardsen.

For i sist helgs 4-1 tap mot Mosjøen ble det totalkollaps.

– Jeg er skuffet over spillerne etter den kampen. Spillerne er ikke ærekjære nok til å gjøre den jobben som vi har avtalt vi skal gjøre. Når vi ikke gjør jobben vår mot et godt hjemmelag som Mosjøen, så straffes vi. De vinner fortjent, og nå må vi reise oss, sier Edvardsen.

Han var så skuffet over eget lag at han ikke ville dele ut poeng til kampens tre beste sortlandsspillere.

– Det er en kollektiv kollaps i den kampen. De som skulle ta ansvar, tok det ikke, og derfor kan jeg rett og slett ikke dele ut poeng etter den kampen, sier Edvardsen til fem dager etter kampen.

Les mer om kampen: Tapte i Mosjøen

Oppvaskmøte

Etter stortapet samlet Edvardsen spillerne til oppvaskmøte i garderoben.

– Kollapsen var så total at vi måtte få pratet ut om det. Vi fikk snakket ut og gjorde oss ferdig med kampen der og da og vi var ferdig med den kampen da vi kom på trening på mandag.

Denne uka har all fokus vært mot oppgaven som venter på hjemmebane fredag formiddag mot Brønnøysund.

– Vi har jobbet mye med spillemønster denne uka. Hvordan vi ønsker å spille og det å få klare avtaler på hva vi gjør under press og hva vi gjør i det etablerte spillet.

Og Edvardsen vet mye om hva som venter på fredag.

– Disse kampene handler mye om hvem som vil mest. Vi må være «på » i fra begynnelsen for Brønnøysund har mange unge, sultne og hurtige spillere, og de har en ambisiøs spillestil. Vi må prøve å straffe det med å ha høyt tempo og høyt press, sier Edvardsen.

Les også: Glimt-profiler til Risøyhamn

«Donald Duck-liga»

Helgas runde så lagene rundt SIL også tape poeng. Det gjør at laget fortsatt ligger over streken.

– Det er en ordentlig «Donald Duck-liga» i år hvor alle kan slå alle. Derfor er det egentlig helt umulig å tippe på hvem som vinner i hver runde. Det heldige denne runden er at tapet følges opp at de rundt oss også taper. Det gjør at vi med seier på fredag kan dra ifra igjen.

Les også: – Vi skal være topp fire og ser oppover på tabellen

Må finne balansen

På de siste seks kampene har SIL kun én seier og to uavgjorte og 10-12 i målforskjell. Nøkkelen til å snu skuta ligger i å finne tilbake til basisen i spillet, mener Edvardsen.

– Vi må terpe litt på det defensive og finne tilbake til den tryggheten vi hadde bakover. Vi har slitt litt med å finne balansen mellom det offensive og defensive. I enkeltkamper har vi blitt litt for offensive og blottlagt oss bakover. Det må vi finne ei løsning på.

Les også: Får tilbud om ekstra fotball etter skoletid

Spennende høst

SIL har åtte kamper igjen av sesongen. Fem av dem er på hjemmebane.

– Der ligger nøkkelen. Vi må vinne hjemmekampene og ta med oss noe på bortebane. Da skal vi klare oss.

Og det ligger an til en real lokalbatalje 8. oktober i siste seriekamp.

– Da møter vi Melbo IL på hjemmebane. Slik det ligger an nå, kan det bli en kamp hvor begge kjemper for å overleve. Jeg håper jo at vi og kanskje begge er på trygg grunn da, men det vet vi ikke.

Edvardsen er i alle fall sikker på én ting.

– Sesongavslutninga blir utrolig spennende. Jeg tror vi klarer oss, men det blir et rotterace.

Les også: Aasland gir seg i SIL

Trenger støtte

Fredagens kamp går på formiddagen. Det gir utfordringer.

– Det er et ukristelig tidspunkt for oss for å få spillere hjem fra Tromsø og fra jobb. Men vi skal klare det. Så håper jeg publikum kommer og støtter oss, de som kan.

Og nettopp publikum blir viktig.

– Guttene fortjener støtte fra publikum og det å ha ei fin ramme rundt kampene betyr mye. Derfor håper jeg folk kommer og støtter oss de siste fem hjemmekampene.

Kampen mellom SIL og Brønnøysund kan du følge også gjennom LIVE-rapportering på VOL.