Munningsletta på Ånstad var tradisjonelt et sted fylt med mye liv og røre året igjennom. Her var hesteutstilling, markeder og andre aktiviteter flere ganger for året. Munningsletta Vel ønsker med Elvevandringen de arrangerte lørdag å blåse liv i området og tradisjonen.

- Vi er et knippe mennesker som har bodd her fra vi var små samt tilflyttere som for noen år siden tok tak i dette. Jeg husker selv hvordan det var ved dette området før og vi vil gjerne at det skal foregå mer her også ellers i året, sier Berit Daljord Knutsen i Munningsletta Vel.

Planen er å bruke overskuddet fra arrangementet på lørdag til å blåse nytt liv i Munningsletta.

- Vi ønsker å sette opp toaletter og andre fasiliteter slik at vi igjen på fast basis kan ha hesteutstilling her. Området ble brukt til det før og vi vil gjerne at det skal bli det igjen. Det er ikke snakk om det blir, men når. Vi må bare få inn nok penger først, sier Daljord Knutsen.

Variert

Da VOL var innom lørdag var det full aktivitet på Ånstad med et kobbel av varierte tilbud.

Det var natursti med diverse poster som torving, trebåtspikring, spinning av gar, flubebinding og quiz. I tillegg var det utstilling av gamle bilder fra området som var lånt ut av Sortland Museum.

Variasjonen viste seg også frem med hesteridning, gamle leker, marked med lokalmat og håndlagde produkter og ikke minst kafé.

Plantefarging

Åsa Elstad fra Sortland Museum var også tilstede med sitt kurs i plantefarging. Dette var et godt besøkt kurs som så ut til å glede både kursholder og deltakere.

For de som lurer på hva dette er, så er det da teknikken som brukes for å farge garn med hjelp av planter.

Fargemetodene som har vært benyttet fra svært gammel tid og har antagelig vært nokså like over hele Skandinavia ved at garnet legges sammen med plantene i varmt vann, 60 – 90 grader, alt etter hvilke planter som benyttes,

For å få lik farge på garnet måtte alt farges i samme omgang.

Mye jobb

Munningsletta Vel har jobbet med arrangementet i lang tid.

- Vi har planlagt dette lenge, men vi mener det er verdt det. Å se området i bruk er en herlig belønning. Vi er kjempefornøyde, sier Daljord Knutsen.

Hun har vokst opp på Ånstad og husker hvordan det var før.

- Det var mye aktivitet her og jeg husker faren min ofte var ved nabogårdene og spilte kort. Det var et samhold som kanskje ble litt borte, sier Daljord Knutsen og fortsetter.

- Men med dette arrangementet har vi som bor her kommet tettere sammen og vi har fått et kjempefint samhold. Det synes jeg er flott og jeg tror dette er starten på noe, sier hun.

Med seg i komiteen har hun også søsteren Maya Daljord og hennes datter Maian Daljord, som bare for å representere at dette er et teamarbeid.

Populære båter

Under arrangementet i fjor var båtbygging og seiling nede ved elva like nedenfor en populær aktivitet.

- Gråtende barn ble henta hjem av foreldrene. De ville rett og slett ikke dra, sier Daljord Knutsen.

Vi dro ned for å se hvordan forholdene var i år og traff flere barn i full aktivitet. En av dem var Fredrik Johan Enebakk Hagan på åtte år.

- Jeg har bygd denne selv, med litt hjelp fra mamma, sier han og viser frem sin båt.

Arrangementet foregikk i flere timer på lørdag og besøket var godt. Så gjenstår det å se om de samler nok penger til å blåse ytterligere liv i Munningsletta.

- Det er det vi håper på. Jeg håper pengene sitter løst hos folk, sier Knutsen Daljord.