Sortlendingen har tidligere vært aktiv i kommunestyre og fylkesting. Mellom 2009 og 2013 var hun statssekretær under den rødgrønne regjeringen, først i Helse- og omsorgsdepartementet, og deretter i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

I nåværende stortingsperiode, som varer frem til neste høst, er Tone Toften første vararepresentant for Ap i Nordland. Men nå har Toften besluttet å ikke ta gjenvalg, og hun vil dermed forlate politikken neste høst.

– Jeg har drevet med politikk sammenhengende i 20 år og fått gjort det meste. Nå vil jeg bruke tiden på familie – og på Kulturfabrikken. Beslutningen er også tatt med et ønske om å slippe nye koster til i partiet, sier Toften.

Les også: Fylkespolitikere på rundtur i Vesterålen

Ligger lavt lokalt

Vararepresentanten måtte ta permisjon fra stillingen som direktør på Kulturfabrikken i hele vår for å møte på Stortinget.

– Det har vært utfordrende for jobben, men grunnloven er klar på at har man først sagt ja til å stå på lista, som jeg gjorde før jeg fikk direktørjobben, så må man møte på Stortinget.

Direktørstillingen ved Kulturfabrikken innebærer at hun er kultursjef i Sortland kommune. Selv om hun har hatt en lang rekke sentrale politiske verv, har hun i den lokale og regionale politikken ligget lavt de siste årene. Det er et bevisst valg.

– Som enhetsleder i kulturfeltet føler jeg at det ikke er riktig å være politisk her lokalt. I Norge er det ikke tradisjon for at for eksempel kommunalsjefen, skolesjefen – eller kultursjefen – er politisk aktivt og fronter et bestemt parti, sier Toften.

Les også: Gode muligheter for Davidsen

– Nyttig for direktørjobb

Hun legger til at politikken har gjort at hun har lært mye om mennesker og politiske prosesser.

– Det har vært nyttig i den jobben jeg har i dag.

– Hvordan da?

– For det første har jeg fått et stort nettverk. Og politikk handler om å inngå gode premisser – det gjør det i en kulturfabrikk også. Da jeg jobbet i departementene, lærte jeg også mye om budsjettarbeid. Jeg er også blitt bevisst på samfunnsansvaret som følger med, og viktigheten over å tenke gjennom hvilke verdier som er viktigst når man tar avgjørelser.

Les også: – Jeg hoppa av glede

Sier aldri aldri

Toften utelukker ikke at hun en dag returnerer til politikken.

– Man skal aldri si aldri. Og jeg har jo ett år igjen som vara på Stortinget. Blir jeg innkalt, som ikke er usannsynlig som første vararepresentant og med fire faste representanter, så må jeg stille opp.