Sortland kommune har søkt fylkeskommunen om å få fravike fra den regionale planbestemmelsen om etablering av kjøpesenter for at Coop skal få etablere seg med et byggvarehus og en dagligvareforretning på Strandskogjordet.

Får lov av fylkesråden

Planene har fått tommel opp fra kommunalt hold, men må også godkjennes av fylkestinget. Fylkesrådet har fått myndighet til å behandle søknaden på vegne av tinget, og fylkesråden for kultur, miljø og folkehelse har levert innstilling til saken. Innstillingen ble vedtatt uendret av fylkesrådet tirsdag.

Fylkesråden vil gi kommunen tillatelsen de har søkt om, men påpeker flere ganger i sitt svar til kommunen at de ikke fornøyd med at Sortland allerede nå velger å se bort fra byplanen, ett år etter at den ble vedtatt av politikerne.

- Fylkesrådet vil fremheve at det er beklagelig at det allerede nå fremmes forslag om arealdisponering som ikke er i tråd med denne (byplanen red.anm.). En kommunedelplan er en plan som kan ses på som en avtale mellom alle parter som har deltatt i planarbeidet, og skal skape forutsigbarhet både for myndigheter og befolkning, skriver fylkesråden.

Fylkesråden påpeker at fylkeskommmunen vil gi uttalelser til andre sider ved utbyggingen når fylkeskommunen leverer sitt høringsinnspill til reguleringsplanen for Strandskogjordet.

For stort

Planene på Strandskogjordet fraviker fra byplanen og den regionale kjøpesenterplanen på to punkt. I planbestemmelsene heter det at det ikke skal kunne etableres kjøpesenter større enn 3000 m2 utenfor sentrum, uavhengig vareutvalg. Unntaksvis kan det tillates i områder som er avsatt til handel i kommuneplan. En slik etablering krever blant annet at det blir gjennomført en handelsanalyse som viser hvordan etableringa vil påvirke eksisterende sentrum og byutvikling.

Coop har søkt om å få sette opp et sammenhengende bygg på 6000 m2, men får nå likevel få lov til å etablere seg på Strandskogjordet. I byplanen for Sortland har man nemlig forhandlet seg frem til at det er lov å plassere forretninger med plasskrevende varer utenfor sentrumskjernen, langs Vesterålsgata. Dette fordi det er snakk om varegrupper som i liten grad konkurrerer med sentrum, og som har et kundegrunnlag fra hele regionen.

Det andre som fraviker fra planene er etableringen av dagligvarehandel utenfor sentrum, som det også er begrensninger for. Sentrum av Sortland er definert som området mellom Kulturfabrikken og Sortland senter.

Liten negativ effekt

En handelsanalyse som er gjennomført konkluderer imidlertid med at etableringen til Coop vil ha liten negativ effekt på byutviklingen i Sortland. Det hevdes at dagligvareaktørene i noen grad vil merke etableringen av en ny konkurrent, men at dagligvarehandel ikke anses å ha en kritisk rolle i bybildet i Sortland, spesielt ikke de aktørene som ligger helt i utkanten av sentrumssonen.

– En av fylkesrådens bekymringer knyttet til etableringen på Strandskogjordet, er at dette skal gjøre området mer attraktivt og at etablerte handelsaktører i sentrum ønsker å flytte ut av sentrum for å etablere seg på Strandskogjordet. Dette er også drøftet i handelsanalysen. Det argumenteres der med at det kombinerte utsalget av byggevarer og dagligvarer ikke er noe typisk kjøpesenter. Det vil ikke være noe faghandel på Strandskogjordet, og det vil heller ikke være viktige destinasjonsbutikker. Den konkluderer med at det er lite sannsynlig at tradisjonelle sentrumsaktører vil finne det mer attraktivt å lokalisere seg på Strandskogjordet, enn inne i Sortland sentrum, skriver fylkesråden i sakspapirene.

Hadsel skeptisk

Fylkesråden har i sitt arbeid med saken henvendt seg til fylkesmannen og nabokommunene for innspill i saken. Hadsel kommunes administrasjon har i sitt innspill frarådet fylkeskommunen å la Sortland etablere byggvarehuset på Standskogjordet, og frykter en overetablering innen byggvarebransjen i regionen. Hadsel mener det vil utfordre lignende virksomheter i de omkringliggende kommunene. Det skrives fra nabokommunen at markedsandelser trolig vil bli tatt fra bygge- og jernvarekjeder i Hadsel, og at konsekvenser i verste fall kan være nedleggelser og tap og tilbud og arbeidsplasser.

Bladet Vesterålen omtalte saken først i sin onsdagsavis.

At det skal selges byggvarer på Strandskogjordet er i tråd med byplanen til Sortland, mens det er størrelsen på etableringa og dagligvarebutikk utenfor sentrumsområdet fylkesråden har reagert på. Det har ikke Hadsel, og fylkesråden tar derfor ikke med seg kommentaren fra nabokommunen videre.

I byplanen er det lagt til rette for etablering av to storhandelskonsepter utenfor sentrum av Sortland. Fylkesråden legger til grunn for sin vurdering at etableringen på Strandskogjordet er en av disse.