Byggeplanene til Byggmester Karl Behrens AS i Kvartal 13 har vært tema for debatt i Sortland i flere år.

Som VOL skrev i mai, har ikke byggmesteren fra Andøy særlig god tid på seg. Den innvilgede rammetillatelsen for Behrens' godkjente planer i Kvartal 13 går ut 10. oktober i år. Innen da må arbeidet på eiendommen være igangsatt.

I et brev sendt til Behrens fra Sortland kommune, datert 19. august, påpekes det at dersom et godkjent tiltak ikke er satt i gang senest tre år etter at tillatelse er gitt, faller tillatelsen bort. Dette ifølge plan- og bygningsloven.

Må søke innen to uker

Kommunen skriver videre at de gir Behrens en frist til 12. september på å levere søknad om en igangsetting.

– For at bygningsmyndigheten skal ha tid til å behandle søknad om igangsetting, sørge for at vilkår gitt i rammetillatelsen blir oppfylt på tilfredsstillende måte, samt at tiltakshaver skal ha mulighet til å starte arbeidene før 10. oktober 2016, må det settes en frist for innsending av søknad om igangsettingstillatelse, skriver kommunens saksbehandler Martine Jensen Strømsnes.

Ubetalt regning kan stoppe arbeid

I brevet fra kommunen skrives det imidlertid at Byggmester Karl Behrens AS trolig ikke vil få noen flere tillatelser fra kommunen før et ubetalt gebyr er betalt.

Gebyret, som er for saksbehandling gjort rundt rammetillatelsen av 10. oktober 2013, er ifølge kommunens økonomiavdeling på 108.918 kroner. Gebyret skulle vært betalt 26. desember 2013.

Behrens sier først i en sms til VOL at de har en stående avtale på at behandlingsgebyr skal betales ved oppstart.

– Det er ikke tilfelle. Det er snakk om en jobb som er gjort i 2013, og som skal betales som normalt før forfall. Arbeidet kan ikke igangsettes før denne er betalt, får VOL opplyst fra økonomiavdelingen i kommunen.

Ikke fått søknad

Saksbehandler i kommunen, Jensen Strømsnes, sier til VOL at kommunen ikke har fått noen søknad fra Behrens siden brevet ble sendt 19. august.

– Hva skjer dersom det ikke leveres noe innen fristen?

– Da må prosessen startes på nytt, og det må søkes om ny rammetillatelse for å få lov til å bygge, sier Jensen Strømsnes.

Overrasket over kravet

I telefonsamtale med Karl Behrens står han fast på at avtalen om å utsette gebyret er inngått og fortsatt gyldig.

– Vi snakket med økonomiavdelingen i utgangen av 2013, der vi fikk en avtale om utsettelse av behandlingsgebyret til Kvartal 13-prosjektet er satt i gang. Jeg vet ikke hvorfor vi plutselig har fått et krav fra Sortland kommune nå.

– Men hva tror du er grunnen?

– Kvartal 13 har vært en veldig betent og langvarig sak. Det har vært mye utskiftninger i kommunen siden vi startet planene, og vi har hatt tre-fire saksbehandlere på denne tiden. I tillegg har vi hatt to ordførere, to rådmenn og flere tekniske sjefer. Jeg tror ikke alle har fått en like god oversikt over saken, mener Behrens.

– Hvorfor ville dere utsette å betale gebyret i første omgang?

– Nei, si det. Vi har måttet komme med flere forslag til prosjektet, og vi ytret et ønske til kommunen om at de kan se denne saken under ett, og at behandlingsgebyret kan betales når prosjektet blir satt i gang. Hadde dette vært en ren og enkel byggesak som ble igangsatt i 2013, hadde det ikke vært et problem. Da hadde vi betalt gebyret med en gang.

– Økonomiavdelingen mener det ikke er tilfelle at det finnes en slik avtale som nevnt?

– Senest i samtale med økonomiavdelingen 16. april 2014 ble avtalen igjen bekreftet. Jeg har ikke hørt så mye mer fra kommunen etter det. Vi har selvfølgelig til hensikt å betale behandlingsgebyret om dette er blitt en sak for kommunen og for media. Det er ikke et gebyr vi prøver å rømme unna. Men vi føler en avtale bør følges, og vi vil ikke ha på oss at vi aldri har inngått denne avtalen.

Behrens understreker igjen at de skal få gjort det de må før kommunens frister går ut.

– Vi har hele tiden hatt til hensikt å betale gebyret, men vi har forholdt til avtalen. Vi skal uansett betale gebyret nå med en gang, før vi sender søknad til kommunen.